Läti peaminister: Balti mull lõpetab sisuliselt olemasolu (3)

Copy
Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš
Läti peaminister Arturs Krišjānis Kariņš Foto: Remo Tõnismäe

Uue koroonaviirusega nakatumise kasv lõpetab sisuliselt nõndanimetatud Balti mulli olemasolu, tunnistas kolmapäeval Läti valitsuse istungil peaminister Krišjānis Kariņš.

Mai keskpaigast avasid Leedu, Läti ja Eesti üksteisele  taas piirid, luues nn Balti mulli. Nende kolme riigi kodanikud ja elamisloaga isikud võisid vabalt naaberriike külastada.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ütles kolmapäeval, et Leedu nakkuskordaja on nüüdseks 14 päeva jooksul 16,28 juhtu 100 000 elaniku kohta ja Eestil 14,72.

Rinkēvičsi sõnul väljendasid naabermaade ametivennad muret seoses haigestumise hoogustumisega ja tundsid huvi, kas Läti soostub kehtestama ajutist korraldust ja loobub 14-päevase karantiini nõudest Leedust ja Eestist tulijatele.

Kui  Läti sellega ei nõustu, peab valitsus lahendama küsimuse piirimeetmetest, näiteks Valgas/Valkas.

Kariņš väljendas kahetsust, et varem saavutatud kokkulepetest hoolimata rakendasid riigid epidemioloogilise ohutuse meetmeid erinevalt, mistõttu nakatumine Eestis ja Leedus suurenes.

Kariņši sõnul ei toeta ta 14-päevase karantiini nõudest loobumisest Leedust tulijatele. «Kuidas me saame õigustada eraldumisnõude mittekasutamist ühe riigi puhul, kui see ohustab meie tervist?» imestas peaminister.

Ta lisas, et piirikontrolliküsimus tuleb lahendada, mistõttu võidakse sel nädalal kutsuda kokku valitsuse erakorraline istung. 

Tervishoiuminister Ilze Viņķele oli peaministriga päri.

Eesti välisminister Urmas Reinsalu ütles täna Postimehele, et Läti ametikaaslane on nõus arutama Balti mulli reeglite muutmist, kuid kui selles ei leita kõigi osapoolte kokkulepet, siis hakatakse Eestile ja Leedule kehtestama koroonareegleid. «Eesti huvi on täielikult seda mulli säilitada, esitasime oma ettepanekud teatud meetodite muutmiseks,» lisas Reinsalu. 

Kui reedel peaks tõusma nakkuskordaja üle 16, siis laupäevast alates hakkavad eestlastele Lätti minnes kehtima isolatsiooninõuded. «See tähendab, et kaup saab liikuda, kuid tuleb arvestada Läti reeglitega  – tuleb täita tervisedeklaratsioon ja kaks nädalat karantiinis olla,» selgitas Reinsalu. 

Välisministri sõnul oleks see hoop Lätist tulevale turismile. «Kui me eeldame, et inimesed on seadusekuulekad, siis suure tõenäosusega nad väldivad riigi külastamist, kust naastes peavad nad kaks nädalat karantiinis olema,» nentis Reinsalu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles