Ralli kohal tiirutab ligi 20 kopterit

Armas Riives
, reporter
Copy
WRC TV helikopter, mis edastab kiiruskatsetelt otsepilti.
WRC TV helikopter, mis edastab kiiruskatsetelt otsepilti. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Ralliradade kohal tiirutab sel nädalavahetusel ligi 20 kopterit, mille pardal on nii telekaamerad kui ka pealtvaatajad. Tiheda lennuliikluse ohutu tagamine väikeses alas on ralli meeskonnale ja lennuametile aga paras pähkel.

Lennuliiklusteeninduse lennuinfo osakonna juhataja Kalmer Sütti sõnul tuleb eelkõige arvestada sellega, et õhusõidukid on erinevad ning õhus ka erinevatel põhjustel. Lisaks toimetab katsete vahetuses läheduses WRC TV filmimiskopter, mis liigub mööda kindlat trajektoori, et pakkuda telekaadreid otse rallirajalt.

«Katselt katsele liiguvad ka kümmekond kopterit klientidega, kellel on plaanis kõik ralli katsed oma silmaga ära näha,» rääkis Sütt. Ta lisas, tõenäoliselt soovivad need kopterid ka just korraga õhku tõusta, sest enamik tahab näha võistluse esimese otsa WRC-klassi masinaid. See teeb aga ohutu lennuliikluse tagamise ralli meeskonnale ja lennuametile eriti keeruliseks.

Lennuliiklusteeninduse kehtestati ralli toimumise alale lendamise piirangud ja pilootidele juhendid. Kliente lennutavatele kopteritele on korraldaja ette valmistanud spetsiaalsed maandumisplatsid, mis asuvad katsete vahetus läheduses. Lisaks on ralli korraldajatel valmisolek päästekopteri liikumistele ja drooniseire tegevustele.

«Arvestades Lõuna-Eesti maastiku, ralli ala kompaktsuse ja võimalusega, et varasügisene ilm võib pilvede kõrguse suhteliselt alla viia, püüame nii lennujuhtide kui ka GPS-saatjatega olla pilootidele abiks, et võistluste alas lendamise tõttu ebamugavaid situatsioone ei tekiks,» ütles Sütt.

Ralli ajal muutub ka Tartu lennujaama töökorraldus. «Ralli ajaks tegime kokkuleppe lennuakadeemiaga, et nad peatavad õppe- ja treeninglendude tegemise ralli nädalavahetuseks. Lisaks on Tartu lennujaam erandkorras ralli ajal avatud  ööpäevaringselt.

Politseikapten Kert Kotkase sõnul on ralli alal kehtestatud lennukeelutsoonid, et inimeste pea kohal lendavad õhusõidukid ei tekitaks ohtu pealtvaatajatele ega teistele õhusõidukitele. Droone võivad nõuetekohase kooskõlastuse ja lennujuhi loa olemasolul lennutada ainult Rally Estonia korraldusmeeskond.

«Loata lendavad droonid me kõrvaldame ning lennutajale kohaldatakse vastutus vastavalt seadusele,» ütles Kotkas. Ta lisas, et loata lennutatud drooni tõrjumisega kaasneva kahju eest vastutab drooni lennutaja ehk piloot.

Aeronavigatsioonikaart Rally Estonia piirkonnas.
Aeronavigatsioonikaart Rally Estonia piirkonnas. Foto: Lennuliiklusteeninduse AS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles