Hansaplanti aednik Hanna soovitab: Millised püsililled sobivad sibullillede kaaslasteks?

Copy
Foto: Hansaplant

Eks mitmed meist ole seisnud mure ees, et kevadel imeliselt kaunis tulpide ja nartsissidega kaetud peenravaip muutub suve saabudes oma koltunud lehtedega kurvaks vaatepildiks. Ja kuna september on parim aeg sibullillede istutamiseks ja suvi läbi kauni oleva lillepeenra ettevalmistamiseks, siis jagab aianduskeskuse Hansaplanti aednik Hanna mitut head nippi, kus oleks vaja istutustööd sügise saabudes ära teha.

Vastame küsimusele, kuidas siis kujundada sibullilledest ja püsililledest peenar niimoodi, et nii kevadel kui ka suvel oleks see silmale ilus vaadata?

1. TULBID, KROOKUSED JA KUREREHA

Tulpide ja krookuste juures köidab üldjuhul õite üldmass ja kaunis värvilaik, mitte nii palju üksikõie ilu. Peenral näevad lausistutusena kõige efektsemad välja näiteks madalakasvulised ja varased tulbid, nagu näiteks Greigi ja Kaufmanni sordirühma kuuluvaid sorte, mille kasvukõrgus on 25-35 cm. Need tulbid ei lamandu kunagi, ega vaju õie raskuse all viltu, nagu sageli juhtub suureõieliste tulpidega. Et värvilaik oleks peenral mõjusam, olen igat tulbisorti istutanud peenrale umbes 30-50 sibulat.

Tulpide ja krookuste koltumise varjamisekss sobib hiliseks partneriks eriti hästi just kurereha. Sibullillede peenrasse sobivad sordid on 'Rozanne', 'Dreamland' või 'Dragon Heart'. Need kurerehad on üpris hilise tärkamisega, nii et senikaua kui peenral õitsevad tulbid, on kurerehad veel väikesed. Juunist alates saab kurereha alles õige kasvuhoo sisse ja katab peenra üleni, varjates niimoodi täielikult koltuvad tulbipealsed.

Foto: Hansaplant

2. NARTSISSID JA PÄEVALIILIAD

Nartisside pealsed püsivad peale õitsemist kauem rohelisemana kui tulpide lehed, vajades suve keskel siiski veelgi paremat "maskeerimist". Mida suurema rühma ühest sordist on võimalik istutada, seda võimsam jääb lõpptulemus. Nartsissisibulate õige mahapanemise aeg on septembris, sest sibul tahab soojemat mulda. Erinevate nartisside valik on väga suur ja usun, et igaüks leiab Hansaplantist oma lemmiku.

Nartsisside kaaslaseks sobivad väga hästi päevaliiliad. Päevaliilia ja nartsisside lehed on nii kasvukujult kui kõrguselt omavahel väga sarnased. Peenart kaugelt vaadates ei saagi aru, et peenral kasvavad nii nartsissid kui päevaliiliad. Mais õitsevad peenral nartsissid, peale jaanipäeva kuni septembrini aga päevaliiliad. Suve teises pooles varjavad päevaliilia lehed nartsisside koltunud lehed täielikult, nii õitseb nartsissi-päevaliilia peenar peaaegu terve suve. Päevaliiliate sorte oma värvikirevuses on palju, varieerudes valgest tumekollaseni ja roosast punaseni. Huvitavamad päevaliilia sordid on näiteks 'Entrapment' ja 'Green Flutter'. 

Foto: Hansaplant

3. KROOKUSED, TULBID JA ROOSID

Kolmas nipp on roosid koos krookuste ja tulpidega. Sel juhul tuleb rooside istutamisel jätta peenra servadesse kohad sibullillede jaoks. Nii õitsevad kevadel sibullilled ja suvel roosid. Siinjuures peab hoolitsema selle eest, et rooside talveketteks kasutatav materjal ei satuks sibullillede istutuskohale, kuna sibullilled alustavad kasvamist enne kui roosidel saab katte eemaldada. Paremini sobib sellline istutusviis kokku pinnakatteroosidega, mis jõuavad suvel sibullillede „augu“ täis kasvatada.

Rohkem infot leiad Hansaplanti lehelt.

Laupäeval, 5. septembril toimub aianduskeskuses Hansaplant Suur lillesibulate päev, kus annavad head nõu lillesibulate valimiseks ja kevadise peenra rajamiseks Hansaplanti aednikud ja Tallinna Botaanikaaia vanemaednik Marit Mäesaar.

Copy
Tagasi üles