Sotsid esitasid eelnõu kodakondsusseaduse muutmiseks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass. Illustratiivne foto.
Eesti pass. Illustratiivne foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon andis riigikogu menetlusse eelnõu, mis muudaks neid kodakondsusseaduse sätteid, mis jätavad Eesti kodaniku staatusest ilma inimesed, kes said alusetult kodakondsuse riigi vea tõttu.

Sotside arvates peab riik ise oma vead ära parandama ja lahendama selliseid juhtumeid inimeste kasuks.

Eelmisel nädalal sai avalikkus teada, et riigil on plaanis ära võta kodakondsus Eestis 1996. aastal sündinud lapselt, kelle isa sooritas kodakondsuseksami ja sai Eesti kodanikuks kaks nädalat pärast lapse sündi. Tegu pole esimese ega ainsa taolise juhtumiga, mullu jäi riigi omaaegse vea tõttu Eesti passist ilma 33 inimest.

«See rikub rängalt õigustatud ootuse printsiipi,» ütles eelnõu üle andnud sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski.

«Meie aga oodata ei saa – see protsess võib võtta kuu või aasta või lõppeda tulemusteta. Samal ajal ebaõiglane olukord jätkub. Seepärast otsustasime muuta seadust nüüd ja kohe. Kui riik on teinud vea, peab ta ise leidma võimaluse lahendada olukord inimesele soodsas suunas. Riik peab olema inimese jaoks, mitte inimene riigi jaoks,» ütles Ossinovski.

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et kodakondsuse seadus on vastuolus põhiseadusega ning saatis just täna riigikogule ettepaneku viia kodakondsuse seaduse vastavad sätted põhiseadusega kooskõlla.

Kehtiva seaduse järgi saab kuni 1995. aastani tehtud ametnike vigu lahendada isikule soodsal viisil, ent pärast 1995. aasta 1. aprilli ekslikult välja antud Eesti kodaniku isikudokumentide puhul seadus seda võimalust ette ei näe. Nende puhul tunnistatakse seadusliku aluseta välja antud Eesti kodaniku dokument kehtetuks, jättes isiku igasuguse legaalse staatuseta ning sundides teda elamisluba taotlema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles