FOTOD ⟩ Reinsalu Julgeolekunõukogus: Valgevene tulevik on Valgevene rahva kätes

Alexandra Saarniit
Copy

Täna toimus Eesti eestvedamisel ÜRO Julgeolekunõukogus esimene maailma avalikkusele suunatud kohtumine, kus arutati Valgevenes hiljutiste presidendivalimiste järel toimuvaid inimõiguste rikkumisi.

«Tänane kohtumine toimus maailma mõjukaimal diplomaatilisel foorumil selleks, et anda sõna kannatanutele, aidata lõpetada vägivald Valgevene inimeste kallal ja ennetada olukorra halvenemist,» selgitas kohtumist juhtinud välisminister Urmas Reinsalu.

Välisminister tõstatas oma sõnavõtus rahumeelsete meeleavaldajate ebaseadusliku kinnipidamise, piinamise ja seksuaalse ahistamise, vaba ajakirjanduse ning interneti ligipääsu piiramise. «See peab viivimatult lõppema,» rõhutas minister oma kõnes.

Vajalik on dialoog Valgevene ametivõimude ja rahva vahel, mis viiks uute ja ausate valimisteni. «Liigagi tihti oleme tunnistajaks patiseisule rahva ja diktaatorite vahel. Me oleme näinud, mis juhtub siis, kui vabu ja õiglasi valimisi ei toimu ning rahva legitiimse rahulolematusega ei tegeleta,» sõnas minister.

Reinsalu sõnul on Valgevene rahva julgus ja rahumeelsed püüdlused imetlusväärsed.

Eesti kutsel andsid ülevaate inimõiguste olukorrast Valgevenes opositsiooni presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja, ÜRO eriraportöör inimõiguste teemal Valgevenes Anaïs Marin, inimõiguste keskuse Viasna aseesimees Valiantsin Stefanovitš ja Valgevene Ajakirjanike Ühenduse õigusekspert Volha Siahhovitš.

Oma kõnes ütles Tsihhanovskaja, et ühe mehe võimujanu ei tohiks ega saa hoida tervet rahvast pantvangis. Teised teavitajad kordasid sügavat muret inimõiguste rikkumiste üle Valgevenes.

Ürituse kaaskorraldajad olid ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed USA ja Ühendkuningriik ning Island, Kanada, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Ukraina ja Taani. Kohtumine oli avatud kõigile ÜRO liikmesriikidele. Kokku võttis sõna üle 30 ÜRO liikmesriigi, lisaks tegi Euroopa Liidu nimel sõnavõtu Euroopa Liidu delegatsiooni juht ÜRO juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles