Koroonaviiruse mõju: milline näeb välja tuleviku kontor?

AVALA
Copy
Foto: Avala

Kui ühel päeval peaks koroonaviirus taanduma, ei naase me täpselt samasugusesse maailma. Paljud seni tavaks olnud normid mõtestatakse ümber ja tehnoloogiliste lahenduste võidukäik on saanud uue hingamise. Näotuvastussüsteemiga kontorisse sisenemine, targad liftid ning viiruseid hävitavad ventilatsioonisüsteemid saavad tulevikus tavapäraseks.

Osaline kodus töötamine on saanud uueks normaalsuseks, kuid samas on ilmnenud, et ekraani vahendusel meeskondade juhtimine ja spontaanne ideedekorje ei ole alati nii tõhus kui kontoris kohapeal.

“Kontoris saad kõik asjad lennult tehtud. Piisab ühest-kahest kolleegi öeldud lausest ja sul on vastused olemas,” tõi Kaamos Kinnisvara arenduste projektijuht Arto Lepik välja olulise asjaolu, miks on kontoris töötamine vajalik. „Lisaks on inimestel tekkinud nn Zoomi-väsimus ja paljud tunnevad ennast pärast pikka videokonverentsidega täidetud päeva hoopis kurnatumana kui varem, sest videopildi vahendusel suhtlemisel pööratakse vestlusele endale rohkem tähelepanu kui informatsiooni omandamisele.”

Just seetõttu, et kontoris töötamine annab sageli viljakamaid tulemusi, mõeldakse innovaatilistele lahendustele, mis aitavad tagada võimalikult ohutu töökeskkonna, vähendavad kõrvalkulusid ja lihtsustavad inimeste igapäevaelu.

Foto: Avala

Puutevabade lahenduste esilekerkimine

Kontorihoonete ehitamisel või renoveerimisel mõeldakse võimalustele, kuidas töötajad pääseksid hoonesse mugavalt ja peaksid võimalikult vähe erinevaid pindu puudutama. Tuleviku kontorisse jõudmisel tunneb parkimismaja ära auto ja juhatab töötaja temale meelepärase vaba parkimiskohani. Autost hoonesse liikudes avanevad vaheuksed automaatselt ja pole vajadust oma kaarti iga ukse juures eraldi näidata. Jõudes lifti juurde on see juba tellitud ja õige korrus valitud. Samuti toimub puutevabalt kontorisse sisenemine kas kaugloetavate “käed vabad” läbipääsukaartide või näotuvastusseadme abil.

“Tallinna kesklinnas valmivasse Avala ärikvartalisse kolivas Kaamos Kinnisvara kontoris võetakse samuti kasutusele näotuvastusseadmed, mille abil kõik puutevabalt kontorisse pääsevad,” ütles Lepik ja lisas, et samasugust lahendust pakutakse ka teistele.

Tuleviku kontoris on inimeste mugavusele mõeldes mindud pisidetailideni välja.  Pärast seda, kui töötaja on mugavalt ja puutevabalt kontorisse sisenenud ning oma töökohale jõudnud, süttib tema laua juures just tema soovide järgi seadistatud valgustus. Sarnast erilahendust on võimalik pakkuda ka Avala ärikvartali üürnikele.

Targem planeering ja kvaliteetne sisekliima

Sama oluline, kui on puutevaba liikumine hoone erinevate osade vahel, on ka kontori sisekliima ja disain. Avatud kontori mudel pole enam nii populaarne ja üha enam väärtustatakse erinevaid töötamise alasid nagu rühmatööruume ja väiksemaid kabinette, kus on võimalik süveneda. „Üha enam mõeldakse erinevatele vaheseinte lahendustele, et tagada rahulikum töökeskkond ja inimeste eraldatus,” selgitas Lepik ning tõi välja, et keskendumist nõudvate tööde ja privaatsete kõnede tarvis luuakse Avalas vastavalt klientide soovile vaiksed ruumid.

Kasvava trendina pööravad ettevõtted tähelepanu oma töötajate puhkevõimalustele. „Tuleviku vajadusi arvestades plaanitakse Avala Polarise hoonesse puhke- ja koosolekute ala, kuhu luuakse muuhulgas mitmeotstarbelisi ruume, mida on mõnus kasutada puhkamiseks või muuks töörutiinist välja murdvaks tegevuseks,” kirjeldas Lepik.

Moodsas kontoris - ja eriti koroonakriisi valguses - mõeldakse ka kvaliteetsele sisekliimale. Tuleviku kontorites võetakse kasutusele ventilatsioonisüsteemid, mis kasutavad baktereid ja viiruseid hävitavat UV-valgust. Näiteks hiljuti andis portaal Geenius teada, et TalTechi teadlaste käe all on valminud fotokatalüütilised ja elektrilahendusega õhupuhastid, millega saab õhku desinfitseerida ja puhastada lenduvatest orgaanilistest ainetest ka siis, kui ruumis viibivad parasjagu inimesed.

Samuti oma ajast ees olevas Avala kvartalis kasutatakse Lepiku sõnul kõrgemale standardile vastavaid ventilatsioonisüsteeme, et tagada ruumides hea õhukvaliteet. „Kuivõrd niisked tingimused on viiruste ja bakterite levikuks kõige soodsamad, ei kasutata Avalas õhku niisutavaid ventilatsioonisüsteeme. Meie kasutame võimalikult palju värsket õhku ja väldime siseõhu taaskasutust.”

Kuigi tuleviku kontoris on vähendatud oluliselt erinevate pindade katsumise tarvidust, ei saa ühiskasutatavatel aladel seda lõpuni vältida. Seetõttu kasutatakse köögipindadel ja koosolekuruumide laudadel antibakteriaalset materjali. “Avala puhul mõeldi sellele juba enne koroonakriisi, kuna taotleme oma kvartali hoonetele LEED-i Gold sertifikaati,” märkis Lepik.

See, milliseid lahendusi tulevikus kontorites veel kasutusele võetakse, sõltub Lepiku kinnitusel suuresti inimeste loovusest ja headest ideedest. “Kui hetkel oleks olemas mõni hea lahendus, mis paneks kadedust tundma, siis me viiksime selle ellu. Kui kasutada tänaseid lahendusi, siis selleks hetkeks, kui klient sisse kolib, on see juba eilne. Tahame vaadata tulevikku ja olla ka viie aasta pärast ajakohased,” rõhutas Lepik.

Copy
Tagasi üles