Galerii ⟩ Kaitseväelased harjutasid keskpolügoonil USA raketisüsteemist MLRS laskmist (8)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Eesti kaitseväelased harjutasid laskeharjutuse «Rail Gunner Rush» raames koostöös liitlasvägedega kaitseväe keskpolügoonil laskmist USA mitmikraketiheitja süsteemilt MLRS, teatas kaitseväe peastaap.

«Eesti jaoks on oluline, et NATO liikmesriigid panustaksid regiooni julgeolekusse oma üksuste kohalolekuga ja siinsetel õppustel osalemisega. Samuti on liitlaste jaoks oluline oma üksuste siirmis- ja lahingvõime arendamine. Nii on mõlemapoolsete eesmärkide saavutamiseks ja vastastikuse koostöö tugevdamiseks Ameerika Ühendriikide kaudtuleüksus korraldamas lahinglaskmisi Eestis kaitseväe keskpolügoonil raketisüsteemilt MLRS, kuhu on integreeritud ka tulejuhtimise ja sihtmärgistamise harjutused,» ütles kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem ja lisas, et säärased ühisharjutused annavad osalevatele üksustele häid koostöövõimalusi ning õpikohti.

«Ameerika Ühendriikide tipptehnoloogilise relvasüsteemi Eestisse toomine ning sellega harjutamine koos Eesti kaitseväe ja liitlasvägedega saadab kindla sõnumi, et Ameerika Ühendriikide pühendumus Balti riikide kaitsele on vankumatu. Samamoodi näitab Venemaa kriitika õppuste kohta, et meie idanaaber jälgib väga hoolsalt selliseid õppuseid, mistõttu ma ei kahtle, et nad ka selle sõnumi kätte said,» ütles kaitseminister Jüri Luik.

«Laskeharjutuse «Rail Gunner Rush» raames koos eestlastega harjutamine võimaldab meil tugevdada omavahelist koostööd ja suhteid, lubades treenida meie süsteemidel ning harjutada meetodeid, kuidas liikuda mööda maismaad, õhku või merd,» ütles USA Euroopa vägede 41. suurtükiväe brigaadi 6. suurtükirügemendi 1. pataljoni laskemoonaohvitser nooremleitnant Devin Pratt. Nimelt saabusid brigaadi sõdurid, nende varustus ja sõidukid Eestisse kolme nädala jooksul ning selle tarbeks kasutati nii maanteed, raudteed kui lennutransporti.

4.–7. septembrini toimunud laskeharjutus «Rail Gunner Rush» oli üks suuremaid rahvusvahelisi õppusi Eestis sel aastal, mida planeeriti viimased 5 kuud. Õppusel osalesid liitlased Eesti ja Läti NATO lahingugrupist, kokku osales õppusel 200 kaitseväelast Ameerika Ühendriikidest, Eestist, Suurbritanniast, Taanist, Montenegrost, Hispaaniast ja Tšehhist. Ühisharjutuse käigus toimus tulejuhtide, relvameeskondade ja juhtimispunktide väljaõpe ning harjutati tuleülesannete täitmist MLRS (Multiple Rocket Launch System) üksuse poolt.

Mitmikraketiheitja MLRS süsteemi kasutatakse lase-ja-liigu tüüpi taktikalistes laskmistes, et vältida vastase vastutuld. Süsteem annab võime iga ilmaga rünnata suurt piirkonda ning on mõeldud suure väärtusega objektide ründamiseks. Relvasüsteem kasutab muu hulgas suure laskeulatusega täppismoona. Selle põhilisteks ülesanneteks lahinguväljal on vastase allasurumine ja hävitamine ning võimalike ohtude elimineerimine enne nende avaldumist.

Raketisüsteemi laskemoonaks on nii raketid kui ballistilised raketid. Süsteem on võimeline laskma 12 raketti 40 sekundi jooksul või 2 ballistilist raketti 10 sekundi jooksul.

USA Euroopa vägede 41. suurtükiväe brigaadi (FAB) kodubaas asub Grafenwöhris, Saksamaal. Tegemist on ainsa USA suurtükiväe brigaadiga Euroopas, mis toetab kogu USA Euroopa väejuhatust strateegilise ning taktikalise taseme tulega.   

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles