Draamateatri juubelihooaja suures saalis avab «Lehman Brothersi» lavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastus «Lehman Brothers». Guido Kangur, Priit Võigemast ja Mait Malmsten.
Lavastus «Lehman Brothers». Guido Kangur, Priit Võigemast ja Mait Malmsten. Foto: Eesti Draamateater

Kolmapäeval, 9. septembril saab suures saalis avalöögi oktoobris 100-aastaseks saava Eesti Draamateatri juubelihooaeg. Hendrik Toompere jr lavastuses esietendub Stefano Massini eepiline näidend Lehmani perekonna tõusust ja langusest läbi pooleteise aastasaja.

«Lehman Brothersi» lavaloo keskmes on kolm venda – Henry, Emanuel ja Mayer Lehman, kes 1840. aastatel üksteise järel Saksamaalt Ameerikasse rändavad ning seal äri ajama hakkavad. 1850. aastal rajavad nad panga Lehman Brothers. Näidend jälgib Lehmani vendade äri kasvamist ja teisenemist, juudi traditsioonidel põhinevat pereelu ja vanade tavade vaikset hääbumist. Kõige selle taustaks on ameerikaliku kõigi-võimaluste-majanduse õitseng. Ja krahh. 2008. aastal läheb Lehman Brothers pankrotti ja seda hakatakse pidama järgnenud ülemaailmse majanduskriisi üheks peamiseks vallandajaks.

Lavastuses kehastuvad kolm näitlejat, Mait Malmsten, Guido Kangur ja Priit Võigemast laval Lehmani vendadeks, nende lasteks, naisteks, ämmadeks-äiadeks ja äripartnereiks, et tuua vaatajateni ühe sisserändajate dünastia American Dream´i suurejooneline lugu tõusust languseni, saatjaks jazzi-võnkeline elav muusika.

Lavastuse kunstnik on Laura Pählapuu, kostüümikunstnik Kärt Ojavee. Valguskunstnik Priidu Adlas. Videokunstnik Alyona Movko. Helikujundaja Lauri Kaldoja. Dramaturg. Ene Paaver. Liikumisjuht Üüve-Lydia Toompere. Tõlkinud Margus Alver. Osades Mait Malmsten, Guido Kangur, Priit Võigemast. Muusikud Joel Remmel, Heikko Remmel või Mihkel Mälgand, Ahto Abner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles