Õpetajate streik võib lasteaiad ja koolid suletuks jätta

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridustöötajate liidu juht Sven Rondik.
Haridustöötajate liidu juht Sven Rondik. Foto: Toomas Huik/Postimees

Haridustöötajate Liidu esimehe Sven Rondiku sõnul võivad streigiga ühinenud lasteaiad ja koolid tööseisaku ajaks oma uksed sulgeda.

«Streik ongi töökatkestus. See tähendab, et toimub tööajast ja tööpäeval. Sel päeval kooli või lasteasutuse töötajaid tööl ei ole,» sõnas haridustöötajate liidu juht Sven Rondik.

Ta lisas, et kõiki lapsevanemaid teavitatakse nii koolides kui koolieelsetes lasteasutustes. «Et ei oleks ütlemist, et me ei ole sellest kuulnud ja nüüd järsku saime teada,» kinnitas ta. Rondik lisas, et eelinfo ilmub õigeaegselt ning selleks on haridustöötajate liit juba vastavad materjalid koostanud, et vajadusel need välja anda.

Kuidas kooli või lasteaia tööd streigipäeval korraldatakse, otsustab Rondiku sõnul vastava asutuse juht koostöös kohaliku omavalitsusega.

Õpetajad nõuavad 20-protsendilist palgatõusu ning Rondiku kinnitusel tähendaks nende nõudmiste täitmine riigieelarve suurenemist 0,56 protsendi võrra. Raha õpetajate palkadeks võiks tulla maksuvõlglastelt.

«Riigi enda andmetel on inimesed riigile võlgu 800 miljoni euro eest, õpetajate palgatõus nõuaks 34,5 miljonit. Kui maksu- ja tolliamet selle asja paika paneks, siis raha oleks veel küll ja jääks veel ülegi,» sõnas Rondik.

Rondik tuletas ajakirjanikele meelde rahandusminister Jürgen Ligi hiljutist väljaütlemist, kus ta rõhutas, et enne 2016. aastat mingeid palgatõuse riigieelarvest raha saajatel ei tule, vaid iga valdkond leidku vajalikud summad oma süsteemi seest. «Ega hariduspõllul seda leida ei ole, sest raha üle ei jää,» nentis Rondik. Ta lisas, et võimaliku lisaallikana pakutud koolivõrgu reorganiseerimine võtab väga pikka aega. «Kindlasti ta kunagi avaldab teatud mõju, aga mitte täna, homme ega lähiaastatel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles