VIDEO ⟩ Härma: drastilisi samme pole praegu vaja, sest puudub oht tervishoiusüsteemile

Loora-Elisabet Lomp
Copy

Terviseameti juhi kohusetäitja Mari-Anne Härma hinnangul ei ole hetkel tarvidust karmimateks koroonapiiranguteks, sest viiruse levik ei ole seadnud surve alla tervishoiusüsteemi.

Härma sõnul otsustab ulatuslikemate piirangute üle ka valitsus, mitte terviseamet. «Sellised laialdasi piiranguid arutab Vabariigi Valitsus. Meie tasemel käib kohalik nõustamine. Tööandjate nõustamine, ürituste korraldajate nõustamine.»

Terviseamet peab aga piirangute kehtestamisel mõistlikuks juhtumipõhist lähenemist. «Kui on vaja ja suur risk, siis soovitame ürituse edasi lükata või ära jätta. Kui on võimalik midagi mõistlikult korraldada, et tagada nakkusohutus, siis me toetame seda, et elu saaks võimalikult kaua normaalselt jätkuda. Praegu näeme haigestumist nooremate inimesi seas, mis tähendab, et drastilisi samme ei pea astuma. Senikaua, kuni tervishoiusüsteemile pole ohtu, tegeleme köha-nohu-haiguse piiramisega.»

Kui Tartus saadi koroonaviiruse levik pidama öise alkoholipiiranguga, siis Tallinnas on probleem mitmetahulisem. «Tallinnas on palju rohkem inimesi. Kolded on eritüüpilised, nad ei ole ühtemoodi. Peame ka arvestama, et Tallinnasse tuleb ka palju inimesi välismaalt. Mida rohkem on reisimist, mida rohkem Euroopas haigestumine kasvab, seda rohkem ka haigust sisse tuuakse.»

Härma sõnul oli Tartus tegu peokoldega, mille puhul oli öise alkoholipiirangu tõhusus loogiline. Samas tõdes Härma, et ka Tallinna kollete puhul on sellest kasu. «Tallinna puhul vaatame ka, et alkoholipiirang on ka üks oluline meede. Aga kuna Tallinnas on palju elanikke ja me näeme praegu kasvu, siis me ei ootagi, et see nii kiiresti langema hakkaks nagu Tartus. See oleneb kollete iseloomust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles