Euroopa riikide koroonaäpid hakkavad andmeid vahetama (1)

Copy
Kristjan Aiaste juhitav ettevõte Iglu oli HOIA tehniline projektijuht.
Kristjan Aiaste juhitav ettevõte Iglu oli HOIA tehniline projektijuht. Foto: Madis Veltman

Euroopa riikide koroonarakendused hakkavad infot vahetama suure tõenäosusega juba paari kuu pärast, sest esimesed katsed tehakse juba septembri lõpus. Samuti selgitas üks äpi loojatest ERR uudisteportaalile, et rakendus ei ole mõeldud inimeste liikumistrajektoori jälgimiseks, nagu seda kardetakse. 

Ühe äpi arendaja, Iglu tegevjuht Kristjan Aiaste sõnul teevad Euroopa riigid praegu omavahel koostööd, et reeglistikud ja andmevahetuse platvorm kokku leppida. «Ma täna ei oska öelda mingit kuupäeva, aga kõige varasem on, esimesed kuupäevad, esimesed piloodid plaanitakse teha juba septembri lõpus,» ütles ta.

Samuti kummutas Aiaste müüdi, justkui äpp jälgiks GPS-i abil inimeste liikumistrajektoore: «Selle äpi loomise baasülesanne oli, et me ei kogu ühtegi inimest puudutavat baasandmestikku ehk me ei tea inimese nime, telefoninumbrit, tema täpset liikumistrajektoori, asukohta ega mitte midagi sellist,» selgitas ta.

HOIA rakendus ei tööta GPS-i põhiselt, vaid registreerib lähedalasuva telefoni krüpteeritud koodi. Inimese nime lähikontaktsed teada ei saa. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles