Arvo Pärt 85: braavo, Rakvere aukodanik!

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
2016. aastal toimus Rakvere Kolmainu kirikus "Tabula rasa" ettekanne. Kohal oli ka Arvo Pärt.
2016. aastal toimus Rakvere Kolmainu kirikus "Tabula rasa" ettekanne. Kohal oli ka Arvo Pärt. Foto: Marianne Loorents

Rakvere linna aukodanikul, maailmakuulsal heliloojal Arvo Pärdil on täna 85. sünnipäev. Virumaa Teataja soovib fotoarhiivi sirvides maestrole palju õnne ja aitab meenutada eredaid hetki, kui Arvo Pärt on oma imelise olemuse ja kohalolekuga õnnistanud sündmusi oma lapsepõlvelinnas. 

Arvo Pärt on sündinud 11. septembril 1935. aastal Paides. Kolm aastat hiljem kolis ta koos emaga Rakveresse, kus möödusid tulevase helilooja kooliaastad. Helilooja on meenutanud, et Rakveres üles kasvades oli tal palju kasu oma kasuisa venna, pianist Aksel Heinrich Kuhlbergi (1910–1934) muusikaraamatukogust.

Seitsmeaastaselt hakkas Pärt harjutama klaverimängu kodusel tiibklaveril Sankt Peterburg. Ametlikke muusikaõpinguid alustas ta pärast teist maailmasõda Rakvere lastemuusikakoolis Ille Martini klaveriklassis, peaaegu kohe sündisid ka esimesed katsetused heliloomingu vallas.

Peale klaveri õppis ta muusikakoolis oboed, flööti ja löökpille ning mängis neid kooli orkestris. Muusikakooli lõpetas ta 1953. aastal. Üldhariduse sai Pärt Rakvere linna I algkoolis, seejärel õppis aastatel 1950–1954 Rakvere I keskkoolis.

Üks lugu räägib sellest, kuidas Arvo Pärt koolipoisina rattaga tiirutades peatus keskväljaku ääres, kus saanud kõlarist kuulata raadiost lastavat klassikalist muusikat. 2010. aastal avati Rakvere keskväljakul Arvo Pärdi auks skulptuurigrupp "Noormees jalgrattaga muusikat kuulamas". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles