VIDEO ⟩ Urmas Reinsalu Balti mullist: kolme riigi vahel on kokkulepped ajutiselt katkestatud (2)

Copy

Välisminister Urmas Reinsalu räägib Covid-19 nakkuskordaja kasvuga seotud reisipiirangutest regioonis, mis võivad hakata kehtima lähipäevadel.

«Meie olukord on selline nagu ta on. Nakkuskordaja on üle 21,» lausus välisminister Urmas Reinsalu pressikonverentsil. «Eesti esitas Soomele taotluse sihtarv kõrgemaks viia. Eesti ja Soome komisjonid on pidanud pikki läbirääkimisi ning Soome langetas oma otsuse,» lisas ta juurde. 

Praegune olukord kehtib Soome reisides 18. septembrini. «Pärast seda, 19. septembril rakendub Eestile mõõdik 25. Kui me jääme alla selle, siis mingisuguseid kitsendusi ei ole,» lausus ta. Ometi, kui Eesti nakkusmäär läheb üle 25, siis tuleb olla karantiinis. «Pakkusime välja ka karantiinile alternatiivi, mida Eesti on juba kasutanud, testimine kahel korral,» lisas minister. 

Mis toimub Lätiga?

Eesti ja Leedu on esitanud ettepaneku Lätile, et kohaldada nakkurskordaja numbrit senisest 16st kõrgemale. Välisminister Urmas Reinsalu nentis pressikonverentsil, et kokkulepet Balti mulli osas pole saadud. «Balti mull lõhki? Kolme Balti riigi vahel on kokkulepped ajutiselt katkestatud,» märkis ta. «Lätis on kehtiv olukord ja siin ei ole meil põhjust midagi oletada ega ehku peale minna,» tõdes Reinsalu. 

Eesti nakkusmäär on üle 16, siis täna õhtul edastab Läti tervishoiuministeerium numbrid ning selle järgi otsustab olukorda Eestiga. «See hakkab kehtima täna südaööst,» lisas ta juurde. 

Eneseisolatsioonita saavad Lätti minna töötajad, õpilased või tudengid (kes Lätis õpivad); arsti juurde minnes, matustele minnes, sugulasi külastades, Valga-Valka elanikele. «Kui keegi soovib Läti kaudu minna teise riiki, siis Lätit saab läbida 12 tunni jooksul ning Lätis ei tohi ööbida,» toonitas Reinsalu. 

Leedu tõstab nakkusläve 25 juhtumile 100 000 elaniku kohta

Leedu puhul on meil vaba liikumine, kui Eesti nakkuskordaja ei tõuse üle 25. «Kui numbrid muutuvad, siis muutuvad ka asjaolud,» lisas Reinsalu. Järgmisest nädalast alates oma nakkusläve 25-le nakkusjuhtumile 100 000 elaniku kohta viimase kahe nädala jooksul, ütles tervishoiuminister Aurelijus Veryga reedel. 

Varasem lävi oli 16 juhtumit 100 000 elaniku kohta. 

«Me kehtestame määra esmaspäevase seisuga, ehk siis riigid, mille 14 päeva määr on 25 (juhtumit) 100 000 elaniku kohta, saavad veel karantiinita sisse,» ütles ta pressikonverentsil. 

Eesti kavatseb kehtestada sama määra, kõnelused Lätiga jätkuvad, ütles Leedu minister. 

Leedu teeb Lätile ja Eestile ettepaneku tõsta nõndanimetatud Balti mulli sees enesisolatsiooni lävend praeguselt 16-lt 25-le koroonaviiruse juhtumile 100 000 elaniku kohta, ütles tervishoiuminister Aurelijus Veryga neljapäeval.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles