Galerii ⟩ Jaani kirikusse kogunesid Arvo Pärdi austajad

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy

Kas ka tema on siin? See küsimus peegeldas nii mõnegi kontserdikülastaja silmist, sest on juba tavaks saanud, et 11. septembri kontserdil on sünnipäevalaps ka ise kohal. 

«Arvo on turvaliselt oma kodus,» ütles Arvo Pärdi poeg Michael Pärt pärast kontserti toimunud järelpoel. Georg Otsa kooli ette püsti pandud telgis oli ka kaamera ja mikrofon, kuhu kõik õnnitlejad said öelda oma mõtted ja soovid. Michael Pärt lubas, et hiljemalt esmaspäevaks jõudvat kõik õnnitlused Arvo Pärdini.

Kontserdist sai Arvo Pärt aga osa Klassikaraadio vahendusel. Erilise kontserdi jäädvustas ka ETV2, salvestus jõudis kõigi huvilisteni juba vähem kui poolteist tundi peale Jaani kirikus kõlanud marulist aplausi. 

Reedel 85. sünnipäeva tähistav Arvo Pärt loobus Jaani kirikusse tulekust riskide vähendamisesks – oli ju Nargenfestivali korraldatud kontsert välja müüdud viimase pingini. Ent armastutud helilooja kohalolek oli tuntav ka siis, kui teda saalis ei viibinud, sest tema muusika ju oli. Oma õnnistuse muusikutele andis Pärt päeval, enne publiku ruumi sisenemist. 

Harras, samas pidulik ja eriline oli õhkkond valitses enne esimeste helide kõlamist, ent viimaste nootide hajumisel ärkas saal kui nõidusest, koos oli kogetud midagi ekstaatilist, saadud osa harmooniast ja ilust, mis puges südamesse ning puudutas hinge. 

Tõnu Kaljust juhatataval sünnipäevakontserdil esitasid Arvo Pärdi loomingut Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Kammerkoor Collegium Musicale ja Tallinna Kammerorkester. Solistidena astusid üles Maria Listra (sopran), Ene Salumäe (orel) ja Kadri Toomoja (orel).

Kõlasid Arvo Pärdi teosed «Statuit ei Dominus», «Cecilia, vergine romana» (Tõnis Kõrvitsa seades), «Beatus Petronius», « L'Abbé Agathon» ja «Adam’s Lament».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles