Sander Post: meie seis on endiselt okei

Priscilla Õmblus
Copy
Tuleviku jalgpalliklubi peatreener Sander Post
Tuleviku jalgpalliklubi peatreener Sander Post Foto: Marko Saarm

Viljandi Tuleviku esindusmeeskonda ootab täna kell 16 Viljandi linnastaadionil ees Premium-liiga kolmanda mänguringi esimene kohtumine Paide Linnameeskonna vastu.

Tuleviku peatreener Sander Post tõdes Tuleviku kodulehe vahendusel, et mäng tuleb kahtlemata raske, ent toonitas, et meeskonna seis on hea hoolimata Nõmme Kalju koroonajuhtumiga kaasnenud tohuvabohust, mis satsi isolatsiooni sundis.

Sakala avaldab Tuleviku kodulehel ilmunud Marek Tiitsi intervjuu lühendatud kujul.

Sander, oled nüüd meeskonna pärast pealesunnitud koroona- ja plaanilist koondisepausi tagasi saanud ja nädalapäevad tavapärases treeningrütmis olnud. Kas ootamatult tulnud sunnitud pausist ka midagi positiivset on kaasa võtta?

Eks tegelikult olid plaanid tõesti teised, muidugi oleks tahtnud treenida. Aga elu on nagu elu on. Võib-olla tuli see paus natuke tõesti kasukski, mehed said lisapuhkepäevi ja vaimset erksust taastada. Individuaalsed treeningud lubatu piirides käisid muidugi edasi ka isolatsiooni ajal, aga kes tahtis, sai puhata veidi rohkem kui tavalise treeninggraafiku ajal.

Nüüd on meeskond täiskoosseisus tagasi ja vaimset värskust on tõesti rohkem. Mehed on paari erandiga ka terved, hea meel oli kõik noortekoondislased (Karl-Romet Nõmm, Kristjan Kask, Mark Edur ja Alex Roosalu olid U-21 koondises – toimetus) tervena ja heas toonuses tagasi saada. Paide mängust jääb kaartidega eemale Tanel Lang, kui võtmemängijaid nimetada. Paari mehe kohal on veel küsimärke, aga koosseisuprobleeme meil siiski ei ole, kõigile võimalikele kõrvalejääjatele on väärikad asendused olemas.

Nüüd Paidega peetav mäng tähistab üliränga seeria lõppu, kolme nädala sees tuli kogu tabeli esinelikuga läbi mängida – tõsi, Flora mäng lükkus koroonakatkestuse tõttu oktoobrisse ja tegi meie olukorda natukene lihtsamaks. Punkte neist mängudest ei tulnud. Kas sa said selle, kohe lõppeva ränga seeria kestel Paide, Levadia ja Kalju vastu oma meeskonna kohta ka midagi uut või olulist teada? Kas tuli ehk mingeid detaile või nüansse ilmsiks, millele tähelepanu pöörata?

Ennekõike sai selgeks see, et me ei ole veel päris kindlasti tipuneliku tasemele lähedal. See on tegelikkus, mis tuleb selgelt välja öelda. Samuti ilmnes asi, mida me tegelikult ka enne teadsime: meil on stabiilsusest kõvasti puudu, ja stabiilsus on tabeli esimese poole meeskonnast rääkides võtmetähtsusega.

Me ei teinud selles seerias ühtki halba mängu, kui tulemus kõrvale panna ja mängupilti vaadata. Eraldi tuleb muidugi võtta Levadialt saadud suurt kaotust (15. voorus alistuti FCI Levadiale võõrsil 1:5 – toimetus). Seal ei mänginud me oma taset välja ning lisaks olid Levadia sellisel üleolekul mitu muud objektiivset põhjust: nende "selg vastu seina" olukord turniiritabelis, meeskonna vajadus end publikule ja omanikele tõestada, äsjane treenerivahetus ja sellega kaasnenud muudatus taktikalises plaanis, milleks meie ei olnud absoluutselt valmis, millest aga meie konkurendid said juba õppida ja tulemust teha.

(Sander Post viitab siin asjaolule, et Levadia uue peatreeneri Vladimir Vassiljevi juurutatud ning Tuleviku vastu esimest korda käiku lastud totaalselt muutunud taktikaline mängujoonis halvas Tuleviku mängu tolles voorus täielikult. Nädal hiljem tunnistas Tartu Tammeka peatreener Kaido Koppel, et Tuleviku mäng Levadiaga oli talle suurepärane õppematerjal: Tammeka viigistas Levadiaga 1:1. Ülejärgmises voorus piirdus Levadia 2:2 viigiga FC Kuressaare vastu – toimetus). 

Teistes mängudes ei ole mul meeskonnale etteheiteid. Eurovormis Kaljule minimaalse skooriga kaotamine ei ole häbiasi, ka panime väärikalt vastu samuti euromänguks tippvormi ajastanud Paidele. Mis puudutab Legionile 0:2 kaotamist, mis kogukonda ärritas, siis siin tuleb nii meeskonnal kui fännidel endale aru anda ühest asjaolust: see, et meil on tänavu läinud hästi ja see, et meie mängijad on paremad kui kunagi varem, ei tähenda endiselt seda, et meie jaoks oleks olemas kohustuslikke võite. Nii lihtsalt on. Legion ei ole halb meeskond ja kõik, kes jalgpallist midagi jagavad, saavad aru, et nende positsioon tabelis ei vasta nende meeskonna kvaliteedile. Vaadake nende meeskonna nimekirja ja meeste Premium-liiga ning välismaa- ja koondisekogemust …

Võit on preemia kas suurepäraselt korda läinud töö või ennastsalgava võitluse eest, aga kui võitu ei tule, ei tähenda see ikkagi automaatselt seda, et töö on olnud halb või oleks ilma võitluseta alla antud. Viljandis ei saa ega tohi ei mängijad ega fännid võitmisega ära harjuda. See on libe tee ka meist palju suurematele ja tugevamatele klubidele ja nende toetajatele. Meie tugevuseks ja eeliseks teiste Eesti klubide ees on alati olnud kogukonna nii tugev kokkuhoidmine, usk ja toetus mängijatele, eriti rasketel hetkedel, mida teistes klubides harva näeb. Selle eest oleme suutnud tänavu Viljandi inimestele sedasama võidupreemiat maksta. Ja suudame veel. Mina usun kindlalt, et see on nii.

Mingit paanikat ei meeskonnas, minu peas ega klubi kontoris ei ole. Oleme endiselt heas seisus nii meeskonnana kui liigatabelis ning ka toosama Legionile kaotatud mäng ei muuda seda asjaolu.

Küsin nii: kas Flora leeris oli mingit paanikat pärast seda, kui nad meile juulis kaotasid? Ei olnud, ehkki see oli neile absoluutselt ootamatu, isegi alandav. Ja seni ainsaks kaotuseks on see neile jäänudki. Rahu säilitamine on kuldaväärt oskus. Nemad oskasid. Meie oskame ka.

Aga homne mäng Paidega: kui sellele otsa vaadata, on selge, et mitte ühestki otsast ei ole meie ülesanne pausi ajal lihtsamaks muutunud, pigem hoopis vastupidi. Paide täiendas end enne euromänge ülijõuliselt. Nende raskekahurvägi on terve, Muhammed Sanneh ja Siim Luts tagasi. Liitunud Henri Anieri teame me kõik, aga lisaks toodi Hollandist uus ründaja, Deabeas Sekyere. Tema kvaliteeti saime juba näha viimases enne koondisepausi Tammeka vastu peetud kohtumises, kus mees lõi kohe kaks väravat ja viis meeskonna 0:1 kaotusseisust 3:1 võiduni.

Paidel on võimalusi ja raha, jah, et selliseid mehi otsida ja nad Eestisse mängima tuua. Meil sellist raha ega selliseid võimalusi pole. Elu on karm, ega selle pärast nutma jääda ei saa. Meil on omad mehed ja omad tegemised.

Mis seal ikka, mängida tuleb ja mängime homme Paide vastu täpselt nii, nagu plaan ette näeb. Kaotama ei lähe me ühtki mängu. Vastasest lähtuva mängustiili aeg Viljandis on lõplikult möödas, aga loomulikult mängime laupäeval Paide vastu nii, nagu peab: üritame halvata nende tugevused ja võimendada nende nõrkusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles