Sony uued telerid sügishooajaks: millist valida?

Copy
Foto: Miterassa/Sony Center

Sügis ja jõulude-eelne aeg on uue teleri ostmiseks väga sobiv, sest tulemas on pimedad õhtud, kingituste tegemise ning pikkade pühade periood, kui meelelahutust on rohkem vaja. Sony 2020. aasta mudelitest leiab praegu üsna suure valiku nii 4K, 8K, OLED kui suure või väiksema ekraaniga mudelite seast. Siin on lühike ülevaade, millised on sel aastal välja tulnud uusimad mudelid ning milliste vajadustega need kõige paremini sobivad.

Sony selle aasta mudelid on mitmete uuendustega, mis telerivaatamisele uue kvaliteedi annavad. Ambient Optimization on näiteks selline tehnoloogia, mis aitab automaatselt vastavalt toa valgustingimustele ekraani kontrasti ja heledust reguleerida. Samuti seadistatakse helitämbrit vastavalt sellele, kas on suur või väike, heli summutav või pigem vastu kajav ruum.

Kõigil mudelitel on loomulikult Android TV, mis pakub tuhandeid erinevaid äppe, sealhulgas Netflixi ja Youtube´i, samuti saad ühendada AirPlay 2 kaudu oma Apple´i nutiseadmed juhtmevabalt nutiteleriga. Muidugi on endiselt olemas spetsiaalselt Netflixile kohandatud pildirežiim, HDR-i tugi ja spetsiaalne riistvara, mis suudab kehvema kvaliteedi ja resolutsiooniga sisu parandada parimaks võimalikuks, mida konkreetse mudeli ekraan näitab, kas siis 4K või 8K sisuks.

Foto: Miterassa/Sony Center

8K teler: tulevikuks täielikult valmis

Enam pole mingi üllatus, et 8K telerid on juba kohal ja hakkavad tasapisi turul aina suuremat osa võtma. Sony selle aasta 8K uudismudel KD-85ZH8 toetab kõiki enamlevinud striiminguplatvorme, mis Androidi toega:  Go3, Netflix, Amazon Prime, Spotify, Deezer, TuneIn, KODI jne. Kuna 8K sisu on praegu saada vähem, kui 4K sisu, siis saab võimsa pilditöötlusprotsessori X1 Ultimate abiga madalama eraldusvõimega videopildi 8K kvaliteedile lähedaseks töödelda ning vaadata oma suurelt, 85-tolliselt ekraanilt alati teravat pilti.

Apple´i seadmetest saab striimida ekraanile juhtmevabalt AirPlay 2 toega, samuti Androidiga seadmetest Chromecastiga ning kui kasutad nutikodu juhtimiseks Apple Homekitti või Google Home´i, siis saad nutiteleri oma targa kodu süsteemi ühendada. Sellega käib kaasas näiteks Google Assistanti kaudu häälkäsklustega teleri juhtimine.

Heli tuleb otse ekraanipaneelist, mille paneb vibreerima keskne kõlarielement, nii et hääled näivad tulevat just sealt, kus nende allikas asub ehk ekraanipinnalt. See tagab palju loomulikuma heliesituse.

Foto: Miterassa/Sony Center

OLED – parim pildikvaliteet

OLED ekraan annab parima selgusega terava pildi, mida võib vaadata ka üsna lähedalt, seega saab ekraanipaneel olla suurem ka väikses toas. Sony kolm OLED telerit A8 seeriast, mis sel aastal välja tulid, on 48-55– ja 65-tollise diagonaaliga. Kõik kolm OLED-mudelit on esimest korda  X-Motion Clarity pildiprotsessoriga, mis muudab kiiresti vahelduvad ja liikuvad pildid selgemaks ja teravamaks. Pildiprotsessor  X1 Ultimate on intelligentse pildiparandustehnoloogiaga, mis tunneb ära ekraanil esitatavad kujutised ja parandab neid vastavate algoritmidega, isegi kui meedia ise on kehvema kvaliteediga, näiteks Full HD või HD.

Neilgi mudelitel on kasutatud vibreerivat ekraanipinda heli edastamiseks, et heliallikas kostaks otse pildi seest.

Uued mudelid leiab Sony Centerist: KD-48A9 (48-tolline), KD-55A8 (55-tolline) ja KD-65A8 (65-tolline). Kaks viimast on muide saanud ka mainekalt audio-video portaalilt What Hi-Fi? maksimumhinded.

Foto: Miterassa/Sony Center

Uued 4K telerid – suuremad ja kvaliteetsemad

4K telerite mudelivalikust kadusid ära mõned väiksema ekraaniga mudelid. Kuna 4K pilt on piisavalt hea ka lähemalt vaadates, siis võib isegi päris väiksesse tuppa osta suurema ekraani, mis annab veelgi parema kinoefekti.

XH90 seeriast, mis sel aastal välja tuli, on valida 55-, 65-, 75- ja 85-tolliseid mudeleid. Need telerid on tulevikukindlad saabuva tarkvarauuendusega, mis lisab hiljem toe 120 Hz värskendussagedusele. Seega võid selle seeria 4K teleri muretseda endale eriti siis, kui meeldib mängida konsoolimänge – 120 Hz on sobiv uue Playstationiga suurel ekraanil mängimiseks. Android TV, AirPlay, Chromecast ja kõik nende omadustega kaasatulevad lisavõimalused on muidugi samuti olemas, kuid pildiprotsessoriks on X1, mitte X1 Ultimate. See tähendab, et sel seerial pole nii võimsat pildiparandust, aga mängude jaoks polegi seda vaja.

XH95 seeria 2020. aasta mudelite seas on veel alles ka 49-tolline mudel, mida pole kindlasti vaja vältida, sest What Hi-Fi? andis sellele oma soovituse ja maksimumpunktid just omasuuruste seas – nii pildi kui heli kvaliteedi eest. Saad hea hinnaga teleri koos tippkvaliteediga, mis siis, et natuke väiksema diagonaaliga.

Alates 55-tollisest mudelist on XH95 seerias kasutusel X-Wide-Angle ekraan, mis tagab värvide ja heleduse püsimise ka suurema nurga alt vaadates. Seega võiksid valida selle seeria teleri, kui ekraani ees istutakse laiemalt, olles nii vasakul kui paremal. Äärtest suurema nurga alt on selle seeria telerite pilt paremini ja õigete värvidega näha.

Foto: Miterassa/Sony Center

Väiksemad ja taskukohasemad uued mudelid

Kokkuhoidlikumale, väiksema eelarve ning pisema toaga ostjale leidub mõni sobiv mudel XH85 või XH80 seeriast. XH85 seeria uudismudelitest on olemas 43- ja 49-tollise diagonaaliga telerid, mille taustavalgustus on paneeli äärtest, mitte aga LED-maatriksina, nagu oli XH90 ja XH95 seerial. See annab küll väiksema kontrasti ja dünaamilisuse, kuid 4K kvaliteediga sisu on siiski kirgas ja terav tänu X1 ja X-Reality PRO pildiparandusprotsessoritele. XH80 pakub laiemat diagonaalide valikut 43-tollistest 85-tollisteni ning taustavalgustus on samuti paneeli servadest valgustavate LED-idega.

Neil teleritel on nagu kallimatelgi mudelitel olemas Android TV, Netflixi pildirežiim, Dolby Atmos heli, kõigi enamlevinud HDR standardite tugi, Apple AirPlay, Apple Homekit, Google Chromecast ja Google Assistant.

Sony telerite suurima valiku leiad Sony Center kauplustest ja e-poest.

Copy
Tagasi üles