Eksperdid: vanemaealiste osakaal üha kasvab, kuid nad ei leia piisavalt rakendust (1)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Noored pensionärid.
Noored pensionärid. Foto: Mari-Liis Kriisa

Ekspertide arvates tuleb uuel vanemaealiste poliitika komisjonil tegeleda vanemaealiste tõrjumise ja diskrimineerimise kaotamisega tööturul ning muuta ühiskonna mõtteviisi. Samas ollakse seisukohal, et vanemad inimesed ja nende  organisatsioonid peavad ka ise aktiivsemad olema.

Sotsiaalministeerium kutsus aasta alguses kokku vanemaealiste poliitika komisjoni (VPK) uuendamiseks ekspertide rühma. 1997. aastal alustanud komisjon vajab muutmist nii oma töö sisult kui ka vormilt, sest üle 50-aastaste inimeste osakaal rahvastikust kasvab jätkuvalt ning nende kasutamine tööjõuna kui ka elukvaliteet vajab uusi lähenemisi.

Töörühm kuulas Ene-Margit Tiidu ettekande vanemaealise rahvastiku ja tööjõu prognoosist 2035. aastaks. Analüüs on tehtud maakondade kaupa meeste ja naiste lõikes. Kui siiani on naisi olnud vanemaealise tööjõu hulgas meestest oluliselt rohkem, siis 15 aastaga nende suhe tasakaalustub. Iris Pettai andis ülevaate vanemaealiste huvikaitse küsitluse tulemustest, mis viidi läbi juunis ja juulis. Küsitleti 357 avaliku-, äri- ja vabakondliku sektori organisatsiooni esindajat, kes oma töös puutuvad kokku vanemaealiste temaatikaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles