Kangro preemia pälvib Jaan Kaplinski

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Kaplinski
Jaan Kaplinski Foto: Kristjan Teedema

Võrumaal väljaantava Bernard Kangro kirjanduspreemia pälvib 2020. aastal kirjanik Jaan Kaplinski. 31. korda omaniku leidev preemia antakse kätte neljapäeval, 17. septembril Võrus Kreutzwaldi majas ja kohale on lubanud tulla ka laureaat ise.

Auhind otsustati omistada Kaplinskile raamatute «Latsepõlve suve» ja «Piirpääsukese Euroopa. Baikalist Assoorideni» eest.

Kaks raamatut võttis žürii liige ja ajakirja Looming peatoimetaja Janika Kronberg kokku nii: «Jaan Kaplinski kahel Bernard Kangro kirjandusauhinna vääriliseks arvatud raamatul on üks ja sama lähtepunkt. Kuigi lõunaeestikeelne «Latsepõlve suve» on mälestusteraamat ja «Piirpääsukese Euroopa» rännuraamat, saavad mõlemad alguse sõjaaegsest ja -järgsest Tartust ja Võrumaalt. Kui mälestusteraamatus jääb Kaplinski oma lapsepõlvemaa piiridesse ja keelde, siis reisiraamatus avardub ruum linnulennul Euroopa mandrile ja üle selle tavapäraste geopoliitiliste piiride, ulatub kaugemate soome-ugri sugurahvaste elualadeni sinnamaale, kus kristlik mõte kohtub budistliku maailmaga. Nii täiendavad kaks raamatut teineteist, ühendades kodupaiga ja maailma, ületades eurotsentrismi ja muutes meie maailmajao tervikuna kodusemaks kohaks.»

Jaan Kaplinski (79) on sündinud Tartus ning kirjutanud rohkelt nii luulet, proosat, esseistikat kui ka näitekirjandust. Tänavu on temalt ilmunud ka esseekogumik «Eesti, estoranto ja teised keeled».

«Latsepõlve suve» on Kaplinski kolmas võrukeelne raamat. Varem on temalt võru keeles ilmunud isemoodi reisikiri «Mõtsa ja tagasi» ja luuletuste kogu «Taivahe heidet tsirk».

Preemia žüriisse kuulusid tänavu Janika Kronberg, Inga Kuljus, Liina Valper, Ahto Raudoja, Tiia Allas ja Elina Allas. Kaplinski teoste kõrval avaldas žürii tunnustust ka Jaanus Paali memuaarikogumikule «Trepist üles, trepist alla», Tiia Puustusmaa rohkelt kvaliteetfotosid sisaldavale kogumikule «Pühäsenulgad» ning Kreet Rosin-Pindmaa mitmetasandilisele paljude Haanja kandi koerte mõtetest pajatavale juturaamatule «Maximuse muhedad mõtisklused».

Kangro-preemiat antakse Võrumaal välja 1990. aastast eesmärgiga teadvustada ja väärtustada Võrumaaga seotud kirjanike loomingut. Esimese preemia laureaat oligi Võrumaal Vana-Antsla vallas Oe külas sündinud luuletaja, proosakirjanik ja kirjandusteadlane Bernard Kangro, kelle sünnist möödub tänavu 110 aastat. Preemiat annab välja SA Võrumaa Arenduskeskus. Sellega kaasneb 500 eurot.

Kangro-päeval esitletakse ka kirjandusklassiku seni avaldamata luuletuste kogu «Põues on palanguid, põskedel õhtuse paitus», mida tutvustavad kogumiku koostajad Õnne Kepp ja Maarja Hollo. Kõik on oodatud kuulama ja vaatama.

Kangro-päeva korraldavad Võru Instituut, Dr Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseum ja SA Võrumaa Arenduskeskus. Raamatu «Põues on palanguid, põskedel õhtuse paitus» andis välja Võru instituut, ettevõtmist toetasid Eesti Kultuurkapital ja Eesti rahvakultuuri keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles