Tänavune võidupüha paraad toimub Lätis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad Pirita teel, Tallinnas.
Võidupüha paraad Pirita teel, Tallinnas. Foto: Priit Simson

President Toomas Hendrik Ilvese ettepanekul ja kokkuleppel Läti riigipea Valdis Zatlersiga korraldab Kaitseliit tänavuse võidupüha paraadi Põhja-Lätis Cesises.



Presidendi pressiesindaja Toomas Sildami sõnul on see vääriline viis tähistada Võnnu lahingu 90. aastapäeva. «Võnnu lahing kui Eesti ja Läti iseseisvuse seisukohalt oluline lahing sümboliseerib Eesti ja Läti relvavendlust ning mõlema rahva ühist võitlust oma riikliku iseseisvuse eest,» ütles Sildam BNS-ile ning lisas, et paraadi Lätis korraldamise idee on läbi arutatud ka Eesti riigikaitsejuhtidega.

Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman lisas, et tänavune paraad on pühendatud Võnnu lahingule kui võidupühale aluse andnud pöördelisele sündmusele.

«Eesti poolt osalevad paraadil esialgsetel andmetel Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevate üksused ja noorteorganisatsioonid kokku ligi 500 inimesega. Läti poolt võtavad üritusest osa Zemessardze üksused samuti ligi poole tuhande liikmega,» ütles Rütman BNS-ile ning lisas, et ürituse täpsem planeerimine alles käib.

Võnnu lahingud olid Eesti ja Läti omariikluse ajaloo jaoks otsustava tähtsusega. 1919. aasta juunis lõid Eesti ja Läti ühinenud väed puruks baltisaksa Landeswehri.

Kaitseliit korraldab võidupüha paraade alates 2000. aastast igal aastal 23. juunil. Esimene paraad toimus Haapsalus, mullu aga Tallinnas, kui Pirita teel rivistus jahedas suvevihmas üles ligi 1300 vormikandjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles