Keskkonnaministeerium hakkab mereprügile piiri panema

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kõige hullemini on prügistatud Soome laht. Pilt on illustratiivne.
Kõige hullemini on prügistatud Soome laht. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Keskkonnaministeeriumis valmis plaan mereprügi tekke vähendamiseks. Mereprügi suur hulk on palju räägitud kasvav probleem: igal aastal jõuab merre keskmiselt kümme miljonit tonni eri liiki prügi. Läänemere kõige prügistatum mereala on Soome laht. Septembri lõpuni ootab keskkonnaministeerium huvirühmade ettepanekuid mereprügi plaani täiendamiseks.

Keskkonnaminister Rene Koka sõnul on meres olevat prügi, eriti mikro- ja nanoosakesi, sealt keeruline kätte saada – seega tuleb keskenduda sellele, kuidas edaspidi prügi merre jõudmist takistada. "Kui laseme plastist mereprügi kogustel meredes aina kasvada, kahjustab see nii ökosüsteeme kui ka ohustab inimeste tervist. Mereprügi plaan on samm selles suunas, et probleemile süsteemselt läheneda," rääkis minister.

Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna peaspetsialisti Agni Kaldma sõnul on mereprügi küll vaid üks merekeskkonna seisundile survet avaldavatest teguritest, kuid see valmistab üha rohkem muret. "Läänemeres pole prügiprobleeme seni piisavalt uuritud, kuid arvatakse, et prügi ei kujuta endast Läänemeres nii teravat probleemi kui maailmameres. Eelkõige seetõttu, et Läänemere piirkonna elanike arv on paljude muude maailma piirkondadega võrreldes tagasihoidlik," selgitas Kaldma.

Tegevusplaanis on eeskätt need meetmed, mis on olulisemad prügi merre jõudmise takistamiseks ja mis kaasavad kõiki mereprügi tekkesse panustavaid valdkondi. Üldine regionaalne ja globaalne eesmärk on merre jõudva prügi koguse vähendamine, sest juba meres olevat prügi sealt enamasti kätte ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles