Kellerteater teeb maailma esimesest detektiiviloost otseülekande

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastuse «Mõrvad Rue Morgue’il» teatrikeel on läbi imbunud müstikast, romantikast ja maagilisest realismist.
Lavastuse «Mõrvad Rue Morgue’il» teatrikeel on läbi imbunud müstikast, romantikast ja maagilisest realismist. Foto: Teet Malsroos

«Mõrvad Rue Morgue'il» on lavastus, millega poolteist aastat tagasi Tallinna vanalinnas tegutsev Kellerteater avati. Kuna tegu on maailma kõige esimese detektiivilooga, siis sai just see valitud sümboolselt ka uue põnevusžanrile pühendatud Kellerteatri avalavastuseks.

Kellerteater on peale väikest suvist pausi asunud koos Still Frame’iga hoogsalt edasi arendama kevadise sulgemise ajal avastatud virtuaalteatri kanalit kellerteater.television.ee. Nüüdseks juba hübriidvormina, kus publik on nii saalis kui ka kodus ekraanide ees.  

Otseülekanded Kellerteatri loengute sarjast on osutunud ülimalt menukateks. Järgmisena võtab teater ette 13. oktoobril uue väljakutse – edastada koos publikuga ülekandena üsna keerulise ülesehitusega lavastus «Mõrvad Rue Morgue’il», kus ka enamus helikujundusest luuakse saalis kohapeal jazzmuusiku Ara Yaralyani poolt koostöös laulja ja näitleja Rahel Ollisaarega.

Edgar Allan Poe lugu algab Pariisi öös, kus ühest majast kostub verdtarretavaid karjeid. Kui naabrid koos sandarmitega uksest sisse murravad, valitseb toas vaikus ja segipaisatud ruumis ei ole enam hingelistki. Kõik aknad ja uksed on seestpoolt suletud. Tuba lähemalt uurides avastatakse võikad saladused, millele politsei lahendust leida ei suuda. Juhtumit asub uurima geniaalse analüüsivõimega August Dupin, kelle tegelaskuju on mõjutanud nii Sherlock Holmes’i, Hercule Poirot’ kui paljude teiste hilisemate tuntud detektiivide kirjanduslikku sündi.

Agatha Christie on oma mälestustes  tunnistanud, et tema maailmakuulsa belglase eeskujuks oli Arthur Conan Doyle’i tegelane Sherlock Holmes ning Sir Doyle omakorda on pidanud oma Sherlocki eeskujuks just Edgar Allan Poe loodud Auguste Dupini. Nii peetaksegi seda erakordse analüüsivõimega tegelast, August Dupini, kõigi aegade esimeseks kirjanduslikuks detektiiviks.

Kellerteatrile omaselt jutustatakse põnevuslugu gootilikus ja kaunis teatrikeeles - väikeses ruumis avaneb suur müsteerium, mis tungib koos Siim Aimla loodud helimaailmaga Rahel Ollisaare ja Ara Yaralyani esituses vaatajale otse naha alla.

Lavastaja on Vahur Keller, kunstnik: Britt Urbla Keller, maskikunstnik Sandra Lange, laulude autor Siim Aimla, muusikaline kujunduse on lavastusele loonud  Ara Yaralyan, Vahur Keller ja Rahel Ollisaar, koreograaf Kristina Paškevicius, valguskunstnik Rene Topolev. Laval Rahel Ollisaar ja Ara Yaralyan.

Etendused toimuvad 2. ja 3. oktoobril, viimane etendus, millest tehakse ka otseülekanne, on 13. oktoobril. Otseülekande teostab Still Frame koos voogedastusplatvormi Television.ee-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles