LUGEJA FOTO ⟩ Eestis haruldane hammustav ämblik ilmutas end Jõgevamaal

Brita-Maria Alas
Copy
Herilasämbliku lähivõte.
Herilasämbliku lähivõte. Foto: STAR-MEDIA / Michael Schöne via www.imago-images.de/imago images/STAR-MEDIA/Scanpix Baltics

Postimehe lugeja avastas Jõgevamaal oma majaseinalt herilast meenutava omanäolise ämbliku. Tegemist on herilasämblikuga, keda Eestis kohtab võrdlemisi harva. 

Ämblikku on varasemalt Eestis märgatud enamasti Saaremaal ja rannikualadel. Eestis teda tihti ei kohta, kuna elukohana eelistavad nad pigem Kesk- ja Põhja-Euroopat, samuti Põhja-Aafrikat ja osa Aasia piirkondi. Isased ämblikud on pisemad, emased priskemad. 

Foto: Postimehe lugeja

Herilasämblik meenutab herilast nii välimuselt kui ka käitumiselt. Tema hammustus sarnaneb teadaolevalt herilase või mesilase nõelamisele, aga mürgine ta ei ole. Seetõttu on mõistlik lasta ämblikul rahus omi asju ajada. 

Arahnoloog ja looduskaitse-ekspert Mart Meriste sõnul on näeb ta herilasämblikku tänavu juba mitmendat korda. «See lubab arvata, et liigil on sel aastal tavapärasemast paremini läinud ja pole erilist kahtlust, et selle peamiseks põhjuseks on talv, mis sisuliselt ära jäi,» ütles ta. 

Foto: Postimehe lugeja

«Noored herilasämblikud levivad edukalt oma võrguniidil lennates ja hea õnne korral võib see viia neid ka sadade kilomeetrite kaugusele. Kaasajal võib üsna oluline olla ka levimine inimtegevuse kaasabil,» selgitas Meriste. Ettevõttes OÜ Nord Botanical looduslike seemnete kogumisega tegelev Meriste tõdes, et tal endalgi õnnestus seemnetega tahtmatult kümmekond herilasämblikku Pärnumaalt Tartumaale viia. 

Soe talv on võõrale ämblikule meelepärane. «Kas nad siin edasi elama hakkavad, on teadmata aga pehmete talvede jätkudes võib arvata, et liik muutub tavaliseks üle Eesti,» ütles Meriste. Siiski usub ta, et herilasämblikku arvukus saab Eestis olema väga kõikuv, kuna piisab karmist talvest, et ämblik Eestis välja sureb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles