Iraan lubas kättemaksu kindral Soleimani tapmisega seotud isikutele

Copy
Tuhanded leinajad osalemas USA droonirünnakus hukkunud Iraani kindrali Qasem Soleimani matustel.
Tuhanded leinajad osalemas USA droonirünnakus hukkunud Iraani kindrali Qasem Soleimani matustel. Foto: AP / Scanpix

Iraani Revolutsioonikaardi juht teatas laupäeval, et Iraani kättemaks USA-le kindral Qasem Soleimani tapmise eest on suunatud vaid neile, kes sellega seotud olid. 

Soleimani, kes juhtis Revolutsioonikaardi eliitüksust Quds, tapeti USA õhulöögis Bagdadi lähistel jaanuaris. 

USA meedia teatas viitega anonüümseks jäänud ametnikele, et Iraan kavatseb vastusena tappa Ühendriikide suursaadiku Lõuna-Aafrika Vabariigis Lana Marksi enne novembris toimuvaid Ühendriikide presidendivalimisi. 

USA president Donald Trump ähvardas sel nädalal Iraani «tuhat korda jõulisema» vastusega, kui see viib läbi mistahes rünnaku Ühendriikide vastu. 

LAV-i julgeolekuagentuur teatas reedel, et pole leidnud mingeid tõendeid suursaadiku vastu kavandatavast vandenõust. 

Revolutsioonikaardi ülem kindralmajor Hossein Salami vastas laupäeval USA presidendile. 

«Härra Trump, meie kättemaks meie kõrge komandöri märterluse eest on kindel, tõsine ja reaalne, kuid me oleme auväärsed ja maksame kätte õiglaselt,» ütles ta Revolutsioonikaardi ametlikus portaalis Sepahnews. 

«Te arvate, et me ründaksime naissoost suursaadikut Lõuna-Aafrika Vabariigis meie märtriks tehtud venna vere eest? Me võtame sihikule need, kes olid otseselt või mitteotseselt selle suurmehe märterlusega seotud,» ütles ta. 

«Te peaksite teadmiseks võtma, et me võtame sihtmärgiks kelle iganes, kes seotud oli... ja see on tõsine sõnum.»

Soleimani tapeti droonirünnakus koos Iraagi komandöri Abu Mahdi Al-Muhandisega. 

Mitu päeva pärast Soleimani tapmist korraldas Iraani raketirünnaku Iraagi baaside vastu, mis võõrustavad USA ja teisi koalitsiooni sõdureid. 

Washingtoni ja Teherani suhted on olnud pingelised alates Iraani Islamirevolutsioonist 1979. aastal. Need halvenesid veelgi pärast seda, kui Trump astus välja rahvusvahelisest tuumaleppest 2018. aasta mais ja kehtestas Islamivabariigile taas sanktsioonid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles