Uuring: Eesti ettevõtted on rahul välisministeeriumi toega

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Välisministeerium
Välisministeerium Foto: Peeter Langovits

Välisministeeriumi äridiplomaatia tagasiside uuring näitab, et Eesti ettevõtted on välisministeeriumi pakutava toega rahul ning kasutavad seda aktiivselt välisturgudele sisenemiseks ja ekspordi toetamiseks.

Välismajanduse ja arengukoostöö asekantsler Andres Rundu sõnul tunnustasid ettevõtete esindajad äridiplomaatia kiiret arengut. «Ettevõtjad on märganud meie strateegilisi samme pakutava äridiplomaatilisi toe tugevdamiseks. Tagasiside on olnud positiivne näiteks sellele, et meie suursaadikud seisavad Eesti ettevõtete eest üha rohkem ning välisministeerium on näidanud üles paindlikkust ka reageerida ettevõtete huvidele välisturgudel,» ütles Rundu.   

Tagasisidest selgus, et peamiselt soovivad ettevõtted välisministeeriumilt tuge ärikontaktide loomisel välismaal ning teabe vahendamisel. Ka toodi välja, et enim kasu pakutavast toest võiks olla Venemaal, Araabia Ühendemiraatides, Hiinas, Jaapanis, Koreas, Saksamaal, Ühendkuningriigis ning Aafrika ja Skandinaavia riikides.

«Aktiivseid majandusametnikke on meil üle maailma esindustes. Abu Dhabis on näiteks tihedalt ettevõtetega suhtlev saadik ning saatkonnaga on liitumas ka äri- ja investeeringute nõunik. Augusti lõpust on Soulis kohal ka ajutine asjur, kes hakkab ette valmistama saatkonna loomist ning tugevdama äridiplomaatia suunda. Aafrika suunal tegutseb värskelt sellesse rolli astunud Aafrika majandusküsimuste erivolitustega diplomaatiline esindaja Margus Rava,» tutvustas Rundu välismajandussuuna tugevdamise hiljutisi tegevusi.

2020. aasta äridiplomaatia uuringule vastas 66 Eesti ettevõtet erinevatest sektoritest. 54 ettevõtet vastasid, et on välisministeeriumi äridiplomaatilise toega väga rahul või rahul. Üle poole vastanutest olid kasutanud mõne Eesti välisesinduse või aukonsuli abi välisriigis äritegemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles