Tšehhi peaminister kahetseb viiruspiirangute tühistamist

Copy
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Tšehhi peaminister Andrej Babiš tunnistas esmaspäeval, et valitsus tegi vea, leevendades suve vältel märgatavalt piiranguid koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks. 

Tema enesekriitika kõlas ajal, mil Euroopa valitsused maadlevad puhkusekuude järel COVID-19 nakkuse teise lainega ning nakatumus on hakanud järsult kasvama. 

«Isegi mina läksin saabuvast suvest ja üldisest meeleolust liialt hoogu. See oli viga ja ma ei taha seda korrata,» lausus miljardärist populist telepöördumises. 

Olles pandeemia varem tänavu küllalt edukalt õigeaegsete meetmetega kontrolli alla saanud, tühistas valitsus neist enamiku enne suvepuhkusi. 

Tšehhis tuvastati läinud neljapäeval rekordilised 3130 uut koroonanakkust, mis on pea sama palju kui kogu märtsi vältel, kuigi samas pandeemia algul oli ka testimisvõimekus madal. 

Siseminister Jan Hamaček tõdes, et Euroopa Liidus on praegu 100 000 elaniku kohta igapäevaseid uusi nakatunuid rohkem vaid Hispaanias.

«Olukord on tõsine. Asjatundjad ütlevad, et kui meil lisandub kuus üle 120 000 nakatunu, tekib meil nappus haiglate voodikohtadest. Teeme oma parima selle vältimiseks,» lisas ta. 

Advokaadist tervishoiuminister Adam Vojtech, kes on üles astunud ka Tšehhi talendisaates, teatas esmaspäeval oma tagasiastumisest. Tema asemele nimetati viivitamatult epdemioloog Roman Prymula, kes aitas koordineerida valitsuse meetmeid nakkuse pidurdamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles