«Jukuraadio» keskendub Narva eklektilisele arhitektuurile

Ainar Ruussaar
, ajakirjanik
Copy

Populaarne raadio- ja telesaade «Jukuraadio» keskendub Narva eklektilisele arhitektuurile, saate autori Juku-Kalle Raidi külalisteks on muinsuskaitsja Madis Tuuder ning arhitektuuriloolane Karin Paulus, kes andsid äsja välja raamatu Narvast. 

Raamat «Daatšast paleeni» kirjeldab piirilinna arhitektuurilugu. «12. sajandil Novgorodi kirjades esmamärgituna ning 13. sajandi Taani kindluse asupaigana on Narva aegade jooksul võtnud eri vorme, saates alustame algusest ja lõpetame tänase Narva üldpildiga,» rääkis saatejuht Juku-Kalle Raid. Tema sõnul on raske leida ajas nii palju muutunud paika kui Narva, mis arenes keskajast barokklinnaks ja viimase sõja purustuste järel eklektiliseks linnaruumiks, mida ei ilmestanud peaaegu mitte midagi peale nõukogude suurtööstuse ja ehituspaneeli.

«Narva näitel näeme, kui habras on ajalugu poliitika ees ning kui vaba ja suvaline võib olla ühe tööstusliku suurlinna sünd. Siit tuleb ka välja, mis juhtub ühe kooslusega, kui keegi midagi omavahel kokku ei lepi,» rääkis Raid. «Narva on selles suhtes ehe näide isetekkelistest paadikuuridest ja suvilarajoonidest kuni vähese allesjäänud väärika minevikuni.» 

«Jukuraadio» on Postimehe veebitelevisoonis eetris kolmapäeval kell 19 ja hiljem järelvaadatav. Kuku Raadios saab «Jukuraadiot» kuulata neljapäeval kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles