Ansip: sõnumivabaduse rikkumine on äärmiselt taunimisväärne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi peab äärmiselt taunimisväärseks Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi väljatrükitud e-kirjade asumist Keskerakonna käes.

Ansip ütles BNSile, et sõnumite saladus on kaitstud Euroopa inimõiguste konventsiooniga ja sõnumite saladust kaitseb ka Eesti põhiseadus.

«Ilma privaatsuseta pole vabadust. Sõnumivabaduse rikkumine on ränk isikuvabaduse rikkumine, mis õõnestab meie ühiskonna ja riigikorralduse aluseid ja ma pean seda äärmiselt taunimisväärseks,» lausus Ansip.

Ta märkis, et neil, kes ei austa põhiseadust, ei tohiks olla kohta Eesti poliitikas. «On piirid, millest poliitilises võitluses üle ei astuta,» sõnas peaminister.

Postimees kirjutas täna, et kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje
väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhile Hannes Rummule, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Hannes Rummu sõnul ta ei tea, kuidas tema e-kirjad väljatrükituna Keskerakonna kontorisse sattusid ning selle selgitab välja uurimine. «13. jaanuaril pöördus minu poole kaitsepolitsei esindaja ja näitas 450 lehekülje paksust paberipakki, mis osutus väljatrükkideks minu meilitsi peetud kirjavahetusest,» teatas Rumm.

Kaitsepolitsei tundis huvi, kuidas sattus Rummi kirjavahetus Priit Toobali tööruumidesse, kus see läbiotsimise käigus mõni päev varem avastati.

«Ma ei tea, kuidas sattus sinna minu meilipostkasti valimatult välja trükitud sisu. Meilipostkastis oli kirjavahetus sajakonna erineva inimesega erinevatel teemadel,» sõnas ta.

Keskerakonna liige Ivor Onksion teatas, et tema viis Hannes Rummu kirjavahetuse Keskerakonna kontorisse.

Endine Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) liige, eelmisest aastast Keskerakonda kuuluv Ivor Onksion teatas, et tema kätte sattusid Postimehes kirjeldatud materjalid ajal, mil ta töötas Jaak Juske nõunikuna, vahendas Keskerakond BNSile. Nende materjalide sisu oli Keskerakonna teatel üheks põhjuseks, miks Onksion pidas õigemaks SDEst lahkuda.

«Need materjalid vedelesid fraktsioonis laua peal ja neid lugesid kõik, kes seda soovisid. Kuna mina kirjutan kaastööd ajalehele Kesknädal juba möödunud aasta veebruarikuust, siis esialgu mõtlesin, et nendes materjalides oleva info vastu võiks Kesknädal huvi tunda ning viisin need Keskerakonna büroosse,» selgitas Onksion.

«Priit Toobal ei soovitanud neid avaldada, kuna Keskerakonnal on sotsidega sõbralik koostöö. Olin sellega ka ise nõus,» märkis Onksion.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles