Popov koroona levikust: oleme praegu märtsi lõpu tasemel, asi pole nii halb, kui paistab

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Otse Postimehest. Arkadi Popov.
Otse Postimehest. Arkadi Popov. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Hoolimata mõne Eesti haigla personali tabanud koroonaviirusest ei ole üleriigilist plaanilise ravi katkestamist arutatud, ütles kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht, Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabikeskuse juhataja doktor Arkadi Popov.

Intervjuus portaalile Rus.Postimees tõdes Popov, et kahe raviasutuse, Ida-Viru keskhaigla ning Ida-Tallinna keskhaigla mõned töötajad on saanud koroonadiagnoosi. See sunnib nimetatud haiglaid vähendama pakutavate teenuste hulka, vähendades või katkestades plaanilist ravi.

Küsimusele, kas plaaniline ravi võidakse peatada kogu Eestis, vastas Popov, et vähemalt lähemal ajal pole seda ette näha. «Täna me ei räägi plaanilise ravi peatamisest kogu Eestis. Nähtavas tulevikus ei tohiks see kõne alla tulla. Praegu on meil tegemist lokaalsete piirangutega konkreetsetes haiglates,» rõhutas Popov.

Tema sõnul testitakse Ida-Tallinna keskhaiglas personali, mis hõlmab kuni 1000 inimest. Tuleb ka välja selgitada, kes patsientidest võis haigla töötajalt nakkuse saada.

Ida-Virumaal on praegu enam kui 100 nakkusjuhtu 100 000 elaniku kohta. Popovi sõnul võimaldab see veel teatud üritusi korraldada, kasutades sealjuures kaitsevahendeid. «Väga soovitame kasutada maske!» rõhutas Popov. «Inimesed peavad vaikselt harjuma sellega, et mask töötab. Kui valida distantseerumine versus mask, siis ma millegipärast arvan, et valitakse mask,» lisas ta saates «Esimene stuudio».

Hinnates hetkeolukorda, märkis Popov, et seda saab võrrelda varakevadise ajaga. «Oleme märtsi keskpaiga-lõpu tasemel. Ida-Virumaal pole me veel jõudnud selle piirini, mis oli Saaremaal. Kõik pole nii halb, kui paistab. Arvan, et otselende ja liikumist ei peaks tugevasti piirama,» arvas ta.

14 päeva karantiininõude lühendamist kümnele päevale Popov pigem toetab: «Kümnendaks päevaks muutub inimene tõepoolest nakkusohutuks, ülejäänud neli päeva moodustavad mõned protsendid, et ta võib muutuda nakkusohtlikuks,» rääkis ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles