Uus rändepakt ⟩ Euroopa Komisjon pani rõhu illegaalidest vabanemisele (4)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Hävinud Moria asemel ajutisse laagrisse kolitud migrandid Lesbosel. 
Hävinud Moria asemel ajutisse laagrisse kolitud migrandid Lesbosel. Foto: YARA NARDI/REUTERS

Meie ettepanekus pole mingeid kohustuslikke kvoote, lubas Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson eile Brüsselis.

Rändekava, mida Johansson ja Schinas eile esitlesid, paistab pressikonverentsi ja seda saatvate dokumentide järgi panevat rõhu sellele, et EL saaks minema saadetud kõik need migrandid, kes pole saabunud legaalselt ega kvalifitseeru ka varjupaigale.

Nagu Schinas sissejuhatuseks märkis, on uus rändepakett üks von der Leyeni komisjoni põhilisi teemasid. «Migratsioon on fenomen, milles pole ühelgi liikmesriigil sama kogemust. Mitte kellegi mured pole õigustatumad kui kellegi teise omad. Neid kõiki tuleb tunnistada ja nende kõigiga tuleb tegeleda,» lausus ta.

«2016. aasta haavad ja ELi suutmatus nendega tegeleda on ka endiselt meiega,» nentis Schinas.

Johanssoni sõnul on uue süsteemi eesmärk, et inimesed, kes tõenäoliselt varjupaika ei saa, mõtleksid kaks või isegi rohkem korda, enne kui panevad jala ELi territooriumile.

Tagasi lükatud asüülipalve peaks ka praegu tähendama, et alusetult ELis viibiv inimene naaseb kodumaale. Praegu naaseb koju vaid kolmandik neist, kelle varjupaigataotlus lükatakse tagasi. «Tegelikkuses jäävad paljud neist aastateks ELi,» nentis Johansson.

Kui nii ebaseaduslike sisenemiste kui ka varjupaigataotluste arv on viimastel aastatel järk-järgult langenud, siis tagasisaatmiste puhul näitavad arvud pigem Euroopa riikide jõuetuse kasvu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles