Maal elamise päev kutsub Põlva ja Valga valda

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Vastse-Kuuste kogukonnamajas ootab laupäeval külalisi ka naisteklubi Kolmapäev. mati määrits
Vastse-Kuuste kogukonnamajas ootab laupäeval külalisi ka naisteklubi Kolmapäev. mati määrits Foto: Mati Määrits

Homse üle-eestilise maal elamise päeva sõnum on «Tule ja vaata, kuidas elatakse maal – päriselt!».

Külastajaid ootab 18 maaomavalitsust 11 maakonnast. Põlva-, Valga- ja Võrumaalt osalevad Põlva ning Valga vald.

Maal elamise päeva korraldusmeeskonna üldjuht, Eesti külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk ütles, et sel aastal on veelgi enam rõhk omavalitsuste pakutavate teenuste esiletoomisel.

«On ju vald kõige olulisem kohaliku elu korraldaja koos oma kogukondade ja ettevõtjatega,» märkis ta. «Kindlasti on vallad palju pingutanud ja oma programmid nii üles ehitanud, et korraga ühte paika palju inimesi ei pea kogunema. Nii tehakse tutvustusi õues ning tagatakse deso- ja kaitsevahendid.»

Maal elamise päev leiab aset teist korda. Korraldajate teatel näitas eelmise aasta kogemus, et see on kujunemas oma valla inimeste kokkutoomise ja külaliste vastuvõtmise päevaks.

Uksed avab uus kogukonnaköök

«Vallad on nüüd suured ja seega on hea võimalus sel päeval näha rohkem, mida vald on inimeste heaks tegemas. On see korda tehtud koolimaja, lasteaed või hoopis nüüdisaegsed spordi- ja kultuurivõimalused,» rääkis Habakukk. «Muidugi oodatakse külalisi ka väljast, et uhkusega näidata, kui vägev elu maal on – ja et see ongi igapäevane päriselu!»

Valga vallas leiab näiteks Tsirguliina alevikus aset turu- ja perepäev Tsirguturg. Saab tutvuda Kaagjärve mõisaga ja jalutada roosiaias. Sooru rahvamajas tegutseb kogukonna kogemuskohvik koos Contraga ning uksed avab värskelt valminud Hargla kogukonnaköök.

Põlva vallas leiab muu hulgas aset Peri külapäev, kus on kontsertprogramm, tegevused lastealal, vimkaga võistlusmängud ja palju muud ahvatlevat.

Sügis pannakse purki

Simmanil kuulutatakse välja hoidisekonkursi võitjad ehk Peri parimad purgitajad ja pruulimiskonkursi võitja.

Vastse-Kuuste kogukonnamajas ootavad külalisi kultuuriselts Viruskundra ja naisteklubi Kolmapäev. Selts tutvustab käsitöö tegemise võimalusi. Külalised saavad proovida kangastelgedel kudumist ja kirivöö tegemist ning tutvuda seltsi teiste tegemistega.

Kaasa saab osta käsitöötooteid ning osaleda bändiproovis. Naisteklubi õppeköögis pannakse sügist purki ja loometoas saab valmistada helkurliblikaid ja -kiile.

Maal elamise päeva korraldustoimkonda kuuluvad Eesti külaliikumine Kodukant, Eesti Leader Liit, maaeluvõrgustik ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles