GALERII ⟩ Demineerijate ühisõppusel Ida-Virumaal leiti ligi 1200 lõhkekeha

BNS
Copy

Sel nädalal Ida-Virumaal päästeameti demineerimiskeskuse ja kaitseväe 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni demineerijate ühisõppusel Ida kõmin leiti 1191 lõhkekeha.

«Meie demineerijate jaoks on sellised demineerimistööd väga heaks kogemuseks kuna säärasel ühisõppusel saavad nad kokkupuute vanemate lõhkekehadega, mida me oma igapäevatööd just tihti ei näe,» ütles pioneeripataljoni demineerimismeeskonna ülem veebel Rivo Peterson ja  lisas, et ühtlasi annab selline õppus demineerijatele ka võimaluse praktiseerida otsimis- ja demineerimisvarustuse kasutamist.

21. - 24. septembrini Ida-Virumaal Toila vallas Valaste joa läheduses ning Sirgala ja Auvere vahelisel territooriumil toimunud õppus oli plaaniline demineerimistööde ühisõppus, kus osalesid päästeameti ja 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni 10 demineerijat koos rasketehnikaga.

Õppuse nelja päeva jooksul leidsid demineerijad kokku 1191 lõhkekeha, millest kõige märkimisväärsemateks võib lugeda 250-kilost saksa lennukipommi. Sel aastal on Ida-Eestist leitud ja hävitatud juba üle 2300 lõhkekeha, mida on tavalisest üle kolme korra rohkem.

Ida-Eesti pommigrupi juhataja Rauno Raidloo sõnul tuli kõige rohkem leide välja Sirgala ja Auvere vaheliselt alalt. «Kõikide nende kohtade puhul oli tegemist sõjatandriga, kus inimesed surid. Üks suurem leidude kogus tuli ka teataja abil. Nimelt leidis seeneline suurema koguse lõhkekehasid. Meie spetsialistid kontrollisid ala üle ja leidsid sealt lõpuks 181 lõhkekeha,» ütles Raidloo.

Raidloo lisas, et Ida Kõmin läks edukalt tänu kõikide partnerite heale koostööle. «Erilist tänu väärivad kaitseväe 1. Jalaväebrigaadi demineerijad, kes toetasid meid oma personali, tehnika ja muu ressursiga. Lisaks ei saa unustada Ida Päästekekuse panust,» sõnas Ida-Eesti pommigrupi juhataja.

1.jalaväebrigaadi pioneeripataljoni ülesanne on lisaks ajateenijate ja reservväelaste väljaõppele koolitada rahvusvaheliste missioonide jaoks elukutselistest kaitseväelastest demineerijaid, kes teenivad pioneeripataljoni juurde kuuluva kaitseväe demineerimiskeskuse koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles