Ajateenistuse uued nõuded ei hakka kehtima tagasiulatuvalt

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kaitseministeeriumi kaitseväeteenistuse osakonna juhataja asetäitja kapten Riina Nemvaltsi sõnul ei hakkaks uuendatud nõuded kehtima tagasiulatuvalt.

«Need hakkavad kehtima nendele kutsealustele ja kaitseväelastele, kes läbivad arstliku komisjoni pärast uue kaitseväeteenistuse seaduse ja tervisenõudeid puudutava määruse kehtimahakkamist,» sõnas Nemvalts.

Postimees kirjutas täna, et kuna prognoosi kohaselt on kolme aasta pärast äärmiselt keeruline täita ajateenistusse kutsutava 3200 noormehe piir, lastakse arstliku kontrolli kõrged nõuded allapoole. Ajateenimisest pole enam pääsu näiteks toiduallergikutel.

Toiduallergia kõrval on teiseks suureks diagnoosigrupiks olnud kohanemishäired ning ka see on Nemvaltsi hinnangul ühiskonna ilming: noor inimene on tänapäeva keskkonnas harjunud suure privaatsuse ja vabaduse määraga. Nende kahe diagnoosigrupi nõuded saavad täpsustatud.

Eelnõu seletuskirjas on märgitud, et terviseseisundile kehtestatud nõuded ei arvesta ühiskondlike muutustega.

«Eesmärk on võtta vastu võimalikult palju inimesi, kes saavad aega teenida, ja teisalt kaitsta ka meeste tervist,» tõdes Nemvalts.

Nemvalts tõstis esile, et kutsealustest, kes on arstlikes komisjonides teenistuseks lõplikult mittekõlbulikuks tunnistatud, oli 2010. aastal 24,85 protsendil psüühika- ja käitumishäired, 17,6 protsendil luulihaskonna- ja sidekoehaigused ning 9,3 protsendil närvisüsteemihaigused.

«Samad põhjused on samades suurusjärkudes olnud peamisteks mittekõlbulikuks tunnistamise põhjusteks ka eelmistel aastatel,» sõnas Nemvalts.

2010. aastal oli arstliku komisjoni läbinud kutsealuste osas statistika järgmine: teenistuseks täiesti kõlbulikeks tunnistati 37,9 protsenti, ajutiselt mittekõlbulikuks või kõlbulikuks piirangutega tunnistati kokku samuti 37,5 protsenti ning tegevteenistuseks mittekõlbulikuks 24,6 protsenti.

Lisaks nõuete muutmisele kavatsetakse kaasajastada kaitseväe kehalise kasvatuse programme, et need sobiksid paremini noortele, kellede vastupidavus ajateenistuse alguses ei pruugi olla enam sama hea kui 10 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles