GALERII ⟩ Saksa söekaevanduses avaldas meelt suur arv kliimaaktiviste

Copy

Saksamaa lääneosas avaldasid laupäeval ühes kaevanduses ja selle lähistel meelt sajad aktivistid, väljendades pahameelt fossiilkütuste jätkuva kasutamise üle Euroopa suurima majandusega riigis. 

Keskkonnakaitsjate grupid on vastu Saksa valitsuse otsusele lubada kaevandamist ja söe põletamist kuni 2038. aastani, mis on aktivistide sõnul liiga kauge tähtaeg, et võidelda kliimamuutuse vastu. 

Värvilistes tunkedes aktivistid avaldasid meelt ka mitme küla kavandatud lammutamisele, et teha ruumi Garzweileri pealmaakaevanduse laiendamisele Kölnist läänes. 

Mõned meeleavaldajad tungisid politseiahelast läbi, kuid peeti hiljem kinni. Energiafirma RWE andmeil pääsesid mõned protestijad söekaevanduse ruumidesse. 

Aacheni politsei ei osanud täpselt öelda, kui palju inimesi hiiglasliku kaevanduse lähistel mitmes paigas korraldatud meeleavaldustest osa võttis. Aktivistide rühmitus Ende Gelände teatas enam kui 3000 protestijast, kes võtsid kaevanduse piirkonnas osa erinevatest aktsioonidest. Sealjuures avati lammutamiseks mõeldud Keyenbergi külas üks baar. 

Garzweileri kaevandus ja lähedalasuvad elektrijaamad on olnud viimastel aastatel Saksa kliimaprotestide peamiseks toimumispaigaks. Keskkonnakaitsjate sõnul on need ühed suuremad kasvuhoonegaaside ja reostuse allikad Euroopas. 

Oma iganädalases videopöördumises laupäeval ütles Saksa kantsler Angela Merkel, et pooldab jätkusuutlikku arengut, sealjuures kliimasoojenemise ohuga tegelemist. 

Merkel viitas taastuvenergia toodangu suurendamisele kui ühele sammule, mida Saksamaa on selles vallas astunud. Söekaevandusi kantsler oma pöördumises ei maininud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles