VTA leidis mullu toidust saasteaineid, mis ületasid piirnorme

BNS
Copy
Suitsutatud lestakala.
Suitsutatud lestakala. Foto: Egert Kamenik

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) eelmisel aastal toidu lisaainete kasutamise kontrollimisel rikkumisi ei leidnud, kuid saasteainete proovide puhul esines piirnormiületusi.

VTA peaspetsialisti Kristi Kallipi sõnul analüüsib amet lisa- ja saasteaineid toidus igal aastal. «Toidus kasutatavate lisaainete kontrollimise eesmärgiks on toitu lisatavate lisaainete nõuetekohase kasutamise kontrollimine toidukäitleja poolt. Saasteainete seire eesmärgiks on kontrollida erinevate toidus sisalduvate saasteainete esinemist proovides,» rääkis Kallip pressiesindaja teatel.

«Enim tekitavad muret akrüülamiidide võrdlusväärtuste ja polüaromaatsete süsivesinike (PAH) piirnormiületused, mis tekivad toidu valmistamise käigus. Akrüülamiidid tekivad toiduainete kuumutamisel kõrgetel temperatuuridel ning PAHid võivad tekkida näiteks suitsutamise ja grillimise käigus,» sõnas Kallip.

«PAHide ületusi leidus enim suitsukalas ja -lihas, mis näitab taaskord, et suitsutamisel on kasutatud valesid võtteid. Akrüülamiidide puhul oli ületusi näiteks krõpsude puhul, kus siis on valmistamisprotsessil toitu liialt kuumutatud,» rääkis Kallip, kuidas piirnormiületused on otseselt seotud toidu valmistamise protsessiga.

Eelmisel aastal võttis amet saasteainete määramiseks 485 proovi ning toitu lisatavate lisaainete koguseliseks määramiseks 73 proovi. Saasteainete puhul tuvastas amet 29 mittenõuetekohast proovi, kuid lisaainete puhul rikkumisi ei tuvastatud.

Toidu lisaained ehk E-ained on ained, mida lisatakse toidule kvaliteediomaduste parandamiseks, näiteks säilivusaja pikendamiseks, värvi andmiseks või magustamiseks. Saasteainete puhul on tegemist ainetega, mis satuvad toitu keskkonnast, põllumajandusliku tootmise tõttu või siis toidu tootmise käigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles