Novira Capital võib 660 000 nõudest uue kunsti muuseumilt loobuda (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu Esplanaadi 10 omanik Novira Capital võib uue kunsti muuseumilt võla väljanõudmisest loobuda, kui sihtasutus rahumeelselt majast välja kolib.
Pärnu Esplanaadi 10 omanik Novira Capital võib uue kunsti muuseumilt võla väljanõudmisest loobuda, kui sihtasutus rahumeelselt majast välja kolib. Foto: Raido Keskküla

Nädalavahetusel Pärnus Esplanaadi 10 uue kunsti muuseumi uksed lukustanud ja maja valvamiseks turvafirma palganud Novira Capitali esindajate sõnutsi ei saanud sulgemine tulla muuseumi eestvedajale Mark Soosaarele üllatusena, sest sellest andis ettevõte sihtasutusele teada kuu algul. Kui kunstimuuseum majast rahumeelselt välja kolib, võib Novira 660 000eurosest nõudest loobuda.

Esplanaadi 10 omaniku Novira Capitali juhatuse liige Aleksei Nikolajenko kinnitas, et 2. septembril sihtasutusele saadetud kirjas ütles ettevõte selgelt: hoone omanik asub septembri jooksul täide viima oma seadusest ja vara kasutamise lepingust tulenevaid õigusi.

“Me oleme muuseumile saatnud varem väga palju kirju, viimastel kuudel oleme sama teinud ka kohtutäituri kaudu,” märkis Nikolajenko. “Muuseum on valinud kõigi nende kolme aasta jooksul selle tee, et ei anna ühtegi ametlikku vastust ja kasutab võõrast vara omaniku tahte vastaselt edasi.”

Nädalavahetuse valis Novira Capital firma juhatuse liikme jutu järgi välja seetõttu, et see segaks kõige vähem asutuse töörütmi, ennekõike siis muuseumi külastajaid.

“Suures plaanis tuli ühel päeval muuseumipoolsele partnereid mitteaustavale ja vastutustundetule käitumisele punkt panna,” lausus Nikolajenko. “Septembri lõpus saab täis juba kolm aastat ajast, mil muuseum oleks meievahelise kirjaliku lepingu järgi pidanud nendest ruumidest välja kolima.”

Novira teatel võlgneb Uue Kunsti Muuseumi SA neile üüri ja leppetrahvidena 660 000 eurot.

See summa on kogunenud alates 2017. aasta oktoobrist, kui sihtasutuse ja Novira E10 sõlmitud kokkuleppe kohaselt pidanuks muuseum tasuma üüri 10 000 eurot kuus, aga pole seda teinud.

Nikolajenko jutu järgi on muuseumi käsutuses umbes 1000 ruutmeetrit, mis teeb üüriks kümme eurot ruutmeetrilt.

LVMi kinnisvarabüroo juhatuse liikme Ingmar Saksingu sõnade kohaselt on selline üür äripinna puhul Pärnu kesklinnas Harju keskmine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles