PILT ⟩ ÜRO Julgeolekunõukogu arutas Eesti algatusel Mägi-Karabahhi küsimust

Loora-Elisabet Lomp
Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: Välisministeerium

Eile õhtul toimus Eesti, Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Ühendkuningriigi algatusel ÜRO Julgeolekunõukogus arutelu Mägi-Karabahhi küsimuses. 

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on pühapäeval lahvatanud ulatuslik sõjaline vaenutegevus Mägi-Karabahhis tõsiselt murettekitav. Ta avaldas kaastunnet hukkunute lähedastele ja kutsus osapooli koheselt olukorda deeskaleerima. «Vägivald ja julm retoorika ei vii mingi lahenduseni, ainuke väljapääs on rahumeelne dialoog,» sõnas Reinsalu.

Oma sõnavõtus tõi Eesti alaline esindaja Sven Jürgenson ÜRO juures välja, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) mängib Mägi-Karabahhi külmutatud konflikti rahvusvaheliselt lahendamisel olulist rolli.

«Toetame OSCE Minski rühma kaasesimeeste püüdlusi ja kutsume osapooli üles, et nad pakuksid välja sammud deeskaleerimiseks ja läbirääkimiste jätkamiseks lahenduse nimel,» sõnas Jürgenson.

Julgeolekunõukogu võttis vastu ka ühised pressisõnumid, milles kutsub Armeeniat ja Aserbaidžaani üles pingeid koheselt maandama ning avaldab toetust ÜRO peasekretäri üleskutsele taastada osapoolte vahelised läbirääkimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles