PILT ⟩ Luik: see on väga selge tõestus USA pühendumisest Balti regiooni kaitsele (1)

Postimees
Copy
Täna ABCD julgeolekukonverentsil Tallinnas kohtusid kaitseminister Luik ja USA Euroopa maavägede ülem kindral Christopher G. Cavoli
Täna ABCD julgeolekukonverentsil Tallinnas kohtusid kaitseminister Luik ja USA Euroopa maavägede ülem kindral Christopher G. Cavoli Foto: Kaitseministeerium

Eile ABCD julgeolekukonverentsil Tallinnas kohtusid kaitseminister Luik ja USA Euroopa maavägede ülem kindralleitnant Christopher G. Cavoli, arutamaks Eesti ja USA vahelise kaitsekoostöö tihendamist ja leidmaks võimalusi Balti regiooni heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks. 

Kaitseminister Luik sõnas, et Eesti hindab väga kõrgelt USA panust meie piirkonna julgeoleku tugevdamiseks läbi regulaarsete ühisõppuste ja USA kaitseväelaste ning võimeelementide kohalolu. «Erinevaid väeliike hõlmavaid USA ja Eesti sõjalisi ühistegevusi toimub pidevalt, see on väga selge tõestus USA pühendumisest Balti regiooni kaitsele,» lausus Luik. 

Kohtumisel arutati ka Venemaa tegevust ning sellest tulenevaid julgeolekuohte. Ühiselt rõhutati, et väga oluline on tagada USA ja teiste liitlaste võimekus vajaduse korral kiiresti oma vägesid ja varustust Balti regiooni siirda. Kindralleitnant Cavoli külastas eile Tapa sõjaväelinnakut ja kiitis Eesti poolt liitlastele pakutavaid harjutusvõimalusi ja taristut ning kinnitas USA Euroopa maavägede suurt huvi meie regioonis õppusi korraldada ja Eesti ning teiste liitlaste kaitseväelastega koostööd harjutada. 

Kindralleitnant Christopher G. Cavoli osales Tallinnas rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil ABCD ja kõneles eile konverentsi paneeldiskussioonil teemal «NATOs heidutusvõime ja kaitse Balti mere piirkonnas.»

Kindralleitnant Cavoli on USA Euroopa maavägede ülem alates 2018. aasta jaanuarist, varasemalt on ta teeninud kõrgetel ametikohtadel USA staabiülemate ühendkomitees ja USA relvajõudude ühendstaabis. 

Selle aasta jooksul on USA märkimisväärselt näidanud oma kohalolekut Läänemere piirkonnas viies siin läbi mitmeid ühisõppuseid ja siirdes siia erinevaid üksuseid. Kevadel leidsid aset Eesti kaitseväe ja USA õhuväe õppused, mille raames viibisid Eesti õhuruumis USA õhuväe suurimaid ja võimekamaid lennuvahendeid nagu B-1 ja B-52 strateegilised pommitajad. Suvel paiknesid Ämari lennubaasis USA MQ-9 mehitamata lennuvahendid ning hiljuti ka USA Blackhawk helikopterid, mis harjutasid koos Eesti kaitseväe ajateenijatega Tapal. Samuti harjutati keskpolügonil koos Eesti kaitseväe ja NATO lahingugrupiga MLRS raketisüsteemist laskmist ja tulejuhtimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles