Eesti läheb maailma terviseorganisatsioonile appi Covid-19 pandeemiat lahendama

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Valitsuse pressikonverents. Pilt on illustreeriv.
Valitsuse pressikonverents. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsuse kabinetinõupidamisel kiideti heaks põhimõtteline otsus teha WHO-ga digitaaltervise valdkonnas tihedat koostööd. Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) digiallkirjastab maailma terviseorganisatsiooni (WHO) juhi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus`ega vastava ühiste kavatsuste protokolli esmaspäeval, 5. oktoobril.

«Koostöö WHO-ga digitaaltervise valdkonnas on Eesti jaoks märgilise tähendusega. See on suur tunnustus meie digikogemusele ning võimalus panustada tervishoiuvaldkonna kaasajastamisse viisil, mis mõjutab kogu maailma,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Peaministri sõnul keset koroonakriisi saab Eesti pakkuda ülemaailmsele organisatsioonile oma parimat kogemust, et  kiirendada informatsiooni turvalist ja usaldusväärset liikumist riikide vahel. «Meil on võimalus tõsta rahvusvahelisele tasandile neid hajusvalitsemise põhimõtteid, millele tugineb kogu Eesti digiriigi edu. On ülioluline, et saame just oma kogemusega aidata globaalset kogukonda kiiremini väljuda Covid-19 seotud tervishoiualasest ja majanduslikust kriisist,» selgitas Ratas. 

Ühiste kavatsuste protokolli allkirjastamine võimaldab Eesti ettevõtjatel ja teadusasutusel asuda tööle konkreetsete näidisprojektide kallal.

Esimese projektina asuvad ettevõtjad globaalselt digitaliseerima «kollast vaktsineerimiskaarti», mida saab hakata kasutama koroonavaktsiini olemasolul. Kollane vaktsineerimiskaart võimaldab vaktsineerimisandmete usaldusväärset ja läbipaistvat vahetust üle piiride.

Ühtlasi algab pikem koostöö X-tee kasutuselevõtmiseks globaalsete terviseandmete piiriüleseks vahetamiseks. Tänu sellele on WHO-l või erinevatel liikmesriikidel võimalik luua erinevaid piiriüleseid teenused.

Koostöö ettevalmistusi WHO-ga alustati juba 2019. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles