Nižni Novgorodi ajakirjanik süütas end siseministeeriumi hoone ees (1)

Copy
Vaade Nižni Novgorodile.
Vaade Nižni Novgorodile. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaal Nižni Novgorodi kesklinnas pani reedel end põlema naine, Telegram-kanalite andmeil oli enesetapja kohaliku veebiväljaande «Koza.Press» peatoimetaja Irina Slavina. 

Naine oli enne teo sooritamist istunud pingile Vene siseministeeriumi Nižni Novgorodi peadirektoraadi ette, ütlesid pealtnägijad. 

«Nižni Novgorodi kesklinnast leiti 2. oktoobri pärastlõunal naise põletushaavadega surnukeha,» teatas Venemaa juurdluskomitee kohalik osakond ohvri nime avalikustamata. 

Rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Agora juht Pavel Tšikov kinnitas, et tegemist oli ajakirjanik Slavinaga. 

Ajakirjaniku leheküljele sotsiaalmeedias oli reedel postitatud tekst: «Minu surmas palun süüdistada Vene Föderatsiooni.» 

Päev varem oli Slavina Facebookis kirjutanud, et kell kuus hommikul tulid võimuesindajad läbi otsima tema kodu seoses Venemaal ebasoovitava organisatsiooni kohtuasjaga, üritades leida vabaühenduse Avatud Venemaa dokumente ja arveid.

Tema sõnul osales juurdlustoimingutes 12 inimest. Temalt, abikaasalt ja tütrelt võeti ära kogu tehnika ja kõik andmekandjad. 

Slavina ütles, et teda sunniti riietuma «tundmatu daami» järelevalve all, aga samuti ei lubatud tal helistada oma advokaadile. 

Samal päeval otsiti erakonna Jabloko ja Navalnõi Nižni Novgorodi valimisstaabi andmeil läbi mitme aktivisti ja poliitiku kodu. 

Mullu oktoobris trahvis kohus Slavinat 70 000 rublaga (765 euroga) postituse eest, mis käsitles Jossif Stalini mälestustahvli paigaldamist. Ta tunnistati süüdi lugupidamatuses võimu ja ühiskonna vastu. 

Märtsis 2019 aga trahviti teda 20 000 rublaga aktsiooni eest Boriss Nemtsovi mälestuseks. 

Mullu 10. septembril pani end Udmurtia parlamendi ees põlema ühiskonna- ja usutegelane Albert Razin, protesteerides väikerahvaste keelte vabatahtlikuks muutnud seaduse vastu, mis vähendab tõenäoliselt ka udmurdi keele kandjate hulka.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles