Michal: turisminduse säilimine on riigi ja Tallinna ühendav ülesanne

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal tegi linnapea Mihhail Kõlvartile ettepaneku pöörduda ühiselt valitsuse poole ning töötada koostöös erinevate pooltega välja meetmed, kuidas tagada turismisektori ja selle väärtusketi säilimine koroonaviiruse ajal ning taastumine viirusejärgsel ajal.

«Turism ja sellega seotud tuhanded töökohad on praeguses kriisis üks enim kannatada saanud valdkondi. Turismisektori hääbumisest kaotab kõvasti just Tallinna linn, mis on Eesti majandusmootor – siin luuakse üle poole Eesti sisemajanduse kogutoodangust. Sestap ei saa Tallinn turismisektori hinge vaakumist ja töökohtade kadu lahendusi otsimata pealt vaadata,» sõnas Michal.

«Aja jooksul reisimine kindlasti taastub, kui laseme siinsel turismisektoril praegu välja surra, siis Tallinna turistid niipea sellises mahus teed ei leia. Linnale tähendab see atraktiivsuse vähenemist, töötuse kasvu ja tulu langust,» lisab Michal.

Michal pakub välja, et Tallinna linn võiks lisaks üüri alandamisele võtta kriisiplaani ka koos ettevõtjatega tehtava turunduse, et sotsiaalse distantseerumise nõudeid järgides pakkuda Eesti oma inimestele põnevaid ettevõtmisi vanalinnas ja enim tervise- ning majanduskriisis pihta saanud piirkondades.

«Vanalinnas Jõuluturu hajutamisest üle kogu linna, restoranide kaasamisest kuni selleni, et kasutada õhtuti vabu tänavaid või platse projekti sihtotstarbega parkimiseks, et inimesed tuleks vanalinna paariks tunniks sööma või seda külastama, eeldades, et seda saab korraldada nii, et kaitstakse tervist. Ideid sellisteks tegevusteks on palju, linn saab oma tuleviku huvides ühendada ettevõtjad, linnaelanike töökohad ning riigi ametkonnad lahenduse otsimisse,» leiab Michal.

Enne koroonakriisi tulekut moodustas turismisektor 7–8 protsenti Eesti SKTst ning 10 protsenti ekspordituludest. 2019. aastal tõi turismisektor Eesti riigieelarvesse ca 180 miljonit eurot maksutulu. Tallinnasse tegid 2019. aastal välisriikide püsielanikud kokku 4,5 miljonit külastust ning Tallinna majutusettevõtete sissetulek majutusteenuste müügist oli 155 miljonit eurot. 

Kui 2019. aasta juulis ööbis Eesti majutusettevõtetes 523 645 inimest, siis selle aasta juunis langes majutatute arv 346 692ni. 2019. aasta teises kvartalis oli turismivaldkonna ettevõtete müügitulu ligi 349 miljonit eurot, 2020. aasta teises kvartalis langes see ligikaudu 115 miljoni euroni. Töösuhete arv majutus- ja toitlustussektoris oli tänavu septembri lõpus 15 protsenti madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Rahandusministeeriumi esmane hinnang ütleb, et riigina kaotame turismist esimese kolme kvartaliga ca 1,4 miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles