FARC võttis vastutuse Colombia endise presidendikandidaadi tapmise eest

Copy
Colombia endine presidendikandidaat Álvaro Gómez.
Colombia endine presidendikandidaat Álvaro Gómez. Foto: AFP / Scanpix

Colombia endine sissirühmitus FARC võttis laupäeval avaldatud kirjas erikohtule vastutuse kuue tapmise eest, ohvrite hulgas on 1995. aastal surnud presidendikandidaat Álvaro Gómez.

Sisside ja valitsuse konflikti ajal toime pandud kuritegusid uuriv rahukohus (JEP) teatas avalduses, et sai 30. septembril kirja, milles FARC lubab rääkida tõtt, selgitada asjaolusid ja võtta vastutuse mitme tapmise eest.

Lisaks Álvaro Gómeze mõrvale 2. novembril 1995 võetakse omaks erukindral Fernando Landazábali tapmine 1998. ja rahunõunik Jesús Antonio Bejarano tapmine 1999. aastal.

Colombias oli levinud seisukoht, et kolmel korral presidendiks kandideerinud Konservatiivse Partei liidri Álvaro Gómeze tapsid tema poliitilised vastased vandenõus sõjaväe ja narkokaupmeestega.

Kirjale on alla kirjutanud endised sissikomandörid Julián Gallo, Pastor Alape ja Pablo Catatumbo.

Gallost ja Catatumbost on saanud 2016. aastal valitsusega sõlmitud rahuleppest tulenevalt Colombia kongressi liikmed.

Vasaksisside rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) pidas valitsusega kuuskümmend aastat relvavõitlust ning oli omal ajal Ameerika võimsaim mässuline organisatsioon. Rahuleppega pani FARC relvad maha ja temast sai partei.

Sissiarmee liidrid andsid 2016. aasta leppega lubaduse tunnistada oma kuriteod rahukohtule üles ning maksta ohvrite perekondadele kompensatsiooni. Vastutasuks lubati, et neid ei ähvarda vangla.

Kui FARC lubadust ei täida, antakse selle juhid hariliku kohtu alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles