Obama peatas USA-Kanada naftajuhtme plaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama administratsioon lükkas eile tagasi plaani ehitada Kanadast Texase osariiki kulgema pidav vastuoluline naftajuhe, öeldes, et ei saa selle ohutuse eest vastutada.

Ühendriikide välisministeerium ei andnud luba 2700-kilomeetri pikkusele Keystone XL torujuhtmele, öeldes, et ministeeriumil polnud ehitusplaani läbivaatamiseks piisavalt aega.

Ametnikud pidid otsuse langetama 21. veebruariks, sest seda nõudis eelmise aasta lõpus kongressi vabariiklaste heaks kiidetud seadus, mis sundis Obamat valima pooli torujuhet propageeriva naftatööstuse ja seda vastustavate keskkonnaaktivistide vahel.

«See otsus pole hinnang torujuhtme väärtusele, vaid tuleneb kunstlikust tähtajast, mis ei lubanud välisministeeriumil koguda piisavalt vajalikku teavet, et projekt heaks kiita ja Ameerika rahvast kaitsta,» ütles president avalduses.

Kanada peaminister Stephen Harper väljendas Obama otsuse üle pettumust. Torujuhet plaaninud ettevõte TransCanada lubas USA võimudelt uuesti luba taotleda.

USA ametnike sõnul kuluks ka kiirmenetluse korral uue taotluse läbivaatamiseks vähemalt aasta.

Keystone XList on kümme kuud enne presidendivalimisi saanud üks USA poliitika tähtsamaid teemasid. Vabariiklaste arvatav presidendikandidaat Mitt Romney nimetas Obama otsust «ühteviisi šokeerivaks ja paljastavaks» , pahameelt väljendasid ka kongressi vabariiklased.

Põhja-lõunasuunaline torujuhtme üks ots on plaanitud Kanada Alberta provintsi naftaliivade piirkonda ja teine USA Texase osariiki, läbides teekonnal muuhulgas Nebraska osariigi Sand Hillsi küngasmaastikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles