Estonialt pääsenu: meil polnud mingit sõnaõigust (10)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Estonia laevahukust pääsenud Carl Eric Laantee Reintamm ja laevahuku uurimisega kokku puutunud endine justiitsminister Rein Lang on nõus, et laevakeres olevate äsja avalikuks tulnud aukude päritolu tuleb uurida.
Estonia laevahukust pääsenud Carl Eric Laantee Reintamm ja laevahuku uurimisega kokku puutunud endine justiitsminister Rein Lang on nõus, et laevakeres olevate äsja avalikuks tulnud aukude päritolu tuleb uurida. Foto: Remo Tõnismäe

Parvlaevalt Estonia pääsenud Carl Eric Laantee Reintamme sõnul pole neilt kunagi küsitud, kas nad hauarahulepingut tahavad. Reintamme sõnul ei antud lähedastele sõnaõigust isegi hukkunute vrakilt väljatoomise küsimuses.  Endise justiitsministri Rein Langi sõnul aeti aga asja Rootsis ülidemokraatlikult.

Kas soovitate dokumentaalsarja vaadata?

Carl Eric Laantee Reintamm: Mul oli väga raske seda vaadata ja see oli väga emotsionaalne. Mul on hea meel, et on tehtud kvaliteetne film, Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson (sarja režissöör – toim) on kangelane, sest ta on välja toonud seda, mida väga paljud ellujäänud on tahtnud, et välja tuleks.

Rein Lang: Tegemist on väga professionaalselt tehtud dokfilmiga, mida ma soovitan kindlasti vaadata, aga nagu iga asja puhul, kriitiline mõtlemine ja allikakriitika on alati väga kohased.

Miks te, Carl Erik, 26 aastat meediale ei rääkinud, et nägite laevahukuööl laeva kõrval vees suurt heledat objekti?

Reintamm: Mul ei olnud mõtet rääkida asjadest, mille põhjal tembeldatakse mind lolliks. Mul oli suur šokk kuus aastat pärast õnnetust, kui avastasin, et Rootsi politsei on minu loo ümber teinud. Mina rääkisin neile ühest mitu korda mitu meetrit suurest objektist, aga politsei muutis, et ma nägin valgeid plekke. Mina õnneks iseenda jaoks kirjutasin oma loo kokku kolm kuud pärast õnnetust, vana-aastaõhtul.

Lang: Proovime siin nüüd olla täpsed, siin on viidatud Rootsi riigi ametlikule seisukohale. Laevahuku põhjuste väljaselgitamiseks moodustati üsna kohe pärast õnnetust rahvusvaheline uurimiskomisjon. Laevahuku põhjuse

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles