Merkel andis linnadele koroona kontrolli alla saamiseks 10 päeva

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/AFP

Saksamaa kantsler Angela Merkel hoiatas reedel, et riigi koroonaviiruse kolletele antakse enne karmimate meetmete võtmist kümme päeva nakkusjuhtude kasvu kontrolli alla saamiseks.

«Me kõik tunnetame, et suurlinnad, linnapiirkonnad, on nüüd see areen, kus me näeme, kas me suudame pandeemia Saksamaal kontrolli all hoida, nagu me oleme teinud mitu kuud, või kaotame me kontrolli,» ütles Merkel pärast kõnelusi linnapeadega.

«Tulevail päevil ja nädalail otsustame me, kuidas Saksamaa pandeemia sel talvel üle elab.»

Pealinn Berliin ja finantskeskus Frankfurt lisati mõlemad sel nädalal kasvavasse nimekirja kõrge riskiga piirkondadest, kus uusi haigusjuhte on nädala jooksul 100 000 elaniku kohta üle 50.

Uute reeglite seas, mis pärast selle piiri ületamist jõustuvad, on maskikandmise kohustus õues, aga ka baaride ja restoranide varane sulgemine ning piirangud alkoholimüügile ja kogunemistele.

Merkeli sõnul on varasem kogemus näidanud, et see võtab umbes kümme päeva, et näha, kas sellised meetmed haiguspuhangut pidurdavad.

Kui nakatumiste määr selle ajaga ei stabiliseeru, on edasised piirangud inimeste läbikäimisele paratamatud, leppisid Merkel ja linnapead kokku.

Saksamaal läks pandeemia vaos hoidmine edukamalt kui enamikus Euroopa riikides, kuid nakatumine on taas hoogu kogunud.

Neljapäeval tuvastati veidi üle 4000 uue nakkuse, võrreldes kolmapäeva 2828 juhtumiga. See oli kõrgeim ööpäevaste nakkuste arv alates aprilli algusest.

Robert Kochi instituudi (RKI) on hoiatanud, et kui inimesed valvsust kaotavad, võib viirus kontrollimatult levima hakata.

Reedel teatas RKI 4516 uuest nakkusjuhust.

Merkel ärgitas sakslasi kandma maski, pesema käsi ja hoidma suhtlusvahemaad, aga ka tõmbama alla koroonaviiruse rakendust ja tuulutama regulaarselt tuba.

Eraldi pöördumise tegi ta noortele, keda nähakse praeguse nakkuslaine vedajatena. Ta manitses neid pidama silmas oma vanemate sugulaste tervist, aga ka oma väljavaateid tööl ja koolis.

«See kõik tuleb tagasi: pidutsemine, lõbutsemine,» märkis Merkel. «Aga praegu loeb miski muu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles