Eestis müüdavate maskide kaitsevõime on väga erinev (7)

BNS
Copy
Kuna koroonaviirusega nakatunute arv kasvab, on inimesed taas hakanud huvi tundma desovahendite ja kaitsemaskide vastu.
Kuna koroonaviirusega nakatunute arv kasvab, on inimesed taas hakanud huvi tundma desovahendite ja kaitsemaskide vastu. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eesti apteekides müüdavate maskide kaitsevõime on väga erinev, teatas reedel ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Erinevalt kevadest maskinappust praegu pealinna apteekides pole, tõsi küll, suurt valikut ka mitte. Vaid Apotheka apteegis sai valida tavalise ja meditsiinilise ühekordse maski vahel, Benu ja Euroapteegis tuli leppida selle ainsaga, mis müügil oli.

«Ühel maskil oli üsna vähe infot, pakendile oli peale kirjutatud Daily Protective Mask, aga kui me tegime osakeste filtreerimise testi, siis tegelikult olid tulemused üllatavalt head ehk selle filtratsiooni efektiivsus oli üle 98 protsendi, mis on sellise kogukonna maski kohta väga hea,» tutvustas testi tulemusi keskkonnauuringute keskuse andmeanalüüsi grupi juhataja Marek Maasikmets.

Ka hingatavuse testi  tulemused olid Euroapteegist ostetud 70 senti maksnud maskil head ja Maasikmetsa sõnul on see mask oma omaduste poolest sama tõhus kui meditsiinilised maskid, mille hinnad algavad eurost.

Ka Apothekast ostetud Biobase mask tegi testijatele üllatuse, kuigi vastupidise.  

«Kui me nüüd võtame kõrvuti need maskid, siis tegelikult on need suhteliselt sarnased. Aga kui vaatame tulemusi, siis ühe maski filtreerimisefektiivsus on 98 protsenti ja Biobase oma tuli alla 50 protsendi. See on ikka kolossaalne vahe,» sõnas Maasikmets. Ta lisas, et tõenäosus madalama filtreerimisefektiivsuse juures saada viirusega nakatuda on suurem kui hea maskiga.

Maskide nii suur vahe tuleneb materjalist. Apotheka mask on tehtud suhteliselt õhukesest materjalist, läbi mille on kerge hingata, aga mis laseb ka märksa enam osakesi läbi. Maasikmetsa sõnul kehtivad alates suvest eraldi nõuded kogukonnamaskidele, mis ei ole meditsiinilised maskid ega isikukaitsevahendid ja mis on mõeldud näiteks igapäevaselt bussis kasutamiseks.

Kui ühekordsete maskide kaitsevõime oli väga erinev, siis nii Apothekast kui ka Benust ostetud meditsiiniliste maskide testitulemused olid väga head, isegi pisut paremad, kui norm ette näeb.

Euroopa standardite kohaselt peavad meditsiinilised maskid kinni pidama 98 protsenti bakteritest. Nii Benu kui ka Apotheka maskide tulemus oli 99 protsenti. Ka olid mõlema maski hingatavuse näitajad head

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles