Galerii ⟩ Saku elanike metsakaitserühmitus piketeerib RMK lageraiete vastu (3)

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy

Värskelt asutatud MTÜ Saku Valla Metsa Kaitseks piketeerib laupäeval algusega kell 12 poolelioleva raielangi ees Tammemäel Tallinna ringteele pealesõidu ja Saku-TallinnSaku maantee nurgal RMK raiete vastu. Piketile oodatakse toetajaid nii Sakuvallast kui ka mujalt Eestist, kutsutud on ka RMK ja valla juhid.

Septembri lõpus alustas Riigimetsa Majandamise Keskus Saku alevikus Männi tee, Tallinna ringtee ja raudteega piirneval alal lageraieid. Raietest oli kohalikke elanikke teavitatud 25. juunil ehk vahetult pärast Jaanipäeva, mil suurem osa inimestest alles puhkas ning Sakust eemal viibis, mistõttu tulid septembris alanud raied suurele osale kohalikest elanikest üllatusena.

Kohe peale raiete alustamist koondusid kohalikud elanikud eesotsas vallavolikogu liikme Ivar Raigiga mittetulundusühinguks Saku Valla Metsa Kaitseks. MTÜ asutamiskoosolek toimus 26. septembril, lisaks Ivar Raigile astusid värske rühmituse juhatusse kohalikud elanikud Ülle Kivirähk ja Rein Kivi. Asutamiskoosolekust võtsid osa vallavolikogu liikmed nii kohaliku omavalitsuse koalitsiooni- kui opositsiooni poolelt. Vaid loetud päevad peale MTÜ asutamist esitati RMK ja Saku valla juhtidele pöördumine raiete viivitamatuks peatamiseks 260 toetusallkirjaga.

Tähelepanu juhiti tõsiasjale, et RMK raiekavad lähevad vastuollu kohalike elanike huvidega Saku aleviku põhjaosa metsade puhke-, virgestus- ja kaitsefunktsioonide (mürareostuse ja liiklusheitmete eest) hoidmisel, kuna raied on planeeritud asustuse vahetus läheduses, raudtee äärde ja suurte maanteede kaitsetsoonidesse.

Praeguseks hetkeks on RMK raiunud lagedaks osa aleviku ja raudtee vahelisest kaitsemetsast, mille järel on paljude kohalike hinnangul juba tõusnud ka müratase alevikus. Alanud on läbirääkimised MTÜ Saku Valla Metsa Kaitseks ja RMK vahel. Läbirääkimiste teises voorus 12. oktoobril arutatakse võimalikke põhjendatud kompromisse RMK ja kohalike elanike taotluste vahel. Saku valla elanikke on raiete vastu seismise protsessis nõustanud kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles