Popov: Navalnõi meeskond uuris mürgitusteravi võimalusi Eestis

BNS
Copy
Arkadi Popov
Arkadi Popov Foto: Eero Vabamägi

Kohe pärast Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamist uuris tema meeskond Eestisse ravile pääsemise võimalusi, ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla kiirabikeskuse juht Arkadi Popov Vikerraadiole.

«Eesti oli valmis teda vastu võtma,» rääkis Popov laupäeva Vikerraadio saates «Kajalood». Popovi sõnul pöördusid opositsiooniliidri esindajad tema poole kohe pärast seda, kui Navalnõid 20. augustil mürgitati. Popovi sõnul arutas ta ravivõimalusi nii Põhja-Eesti regionaalhaigla meeskonnaga, kes nõustus ettepanekuga kiirelt ning samas kooskõlastati see ka kõrgemal tasemel, kust sama moodi saadi kiiresti jaatav vastus. Kuna aga Eestis pole väga levinud mürgistuste tuvastamine, siis oleks ilmselt pidanud küsima abi teistelt, ilmselt NATO riikidelt, tõdes Popov.

«Kahtlen sügavalt, et meil oleks olnud võimekus määrata neid aineid, mis hiljem Navalnõi organismist avastati,» märkis Popov. «Aga toetav ravi oleks meil olnud võimalik.»

Ta ütles, et hingas kergendatult, kui sai teada, et Navalnõi viiakse Berliini Charité haiglasse.

«Samas käisid meil kogu aeg läbirääkimised tema kolleegide ja raviarstidega. Aga see, et nii läks, oli kõige parem,» ütles Popov.

Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Siberist Moskvasse. Koomasse langenud Navalnõi toimetati pärast kahte päeva Omski haiglas ravile Berliini Charite kliinikusse, kust ta veetis kokku 32 päeva, neist 24 intensiivravi osakonnas.

Haiglas võetud proove analüüsis Saksa sõjaväe keemialabor ning ka Rootsi ja Prantsusmaa sõltumatud laborid, mis leidsid, et Navalnõid oli mürgitatud Nõukogude päritolu närvimürgiga Novitšok.

Lääs on Venemaalt nõudnud juhtunu kohta selgitust, kuid Kreml on eitanud oma osalust juhtunus ning selle asemel soovinud mürgitamise kohta tõendeid. Saksamaa on omakord selle nõudmise tagasi lükanud, märkides, et Vene võimudel peaks Navalnõi viibimisest Omski haiglas tema analüüsid olemas olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles