Peruu riigiprokuratuur kavatseb presidendi suhtes uurimist alustada

Copy
President Martin Vizcarra kongressis.
President Martin Vizcarra kongressis. Foto: ANDRES VALLE/AFP

Peruu riigiprokuratuur teatas, et kavatseb president Martin Vizcarra suhtes korruptsiooniuurimist alustada, kui tema ametiaeg järgmise aasta juulis läbi saab, edastas laupäeval kohalik meedia.

«Oleme veendumusele jõudnud, et vabariigi presidendi uurimiseks on alust,» öeldi prokuratuuri päev varem tehtud avalduses.

Prokuröride kahtlused tuginevad provintsikolleegi aruandele, mis keskendus avaliku sektori korruptsioonile.

Riigipeal on immuniteet süüdistuse esitamise suhtes, mis tähendab, et uurimine peab ootama kuni presidendi ametist lahkumiseni 28. juulil 2021. aastal.

Vizcarra ise avaldas kahtlustustest kuuldes soovi, et uurimisega jätkataks koheselt.

Vizcarra võitis septembris parlamendis tagandamishääletuse. Pärast kümme tundi kestnud arutelu hääletas Vizcarra tagandamise poolt ainult 32 seadusandjat, 78 oli vastu ja 15 saadikut ei hääletanud.  Opositsioonil oli tarvis koguda 87 häält 130-st, et presidenti võimult kangutada. 

2018. aastast võimul olnud Vizcarra sattus kriitikute tule alla pärast seda, kui lekkisid helisalvestised, milles ta palub oma abidel peita kongressi uurijate eest üksikasju seoses ühe populaarse laulja palkamisega kultuurinõunikuks. 

Avalikkuse toetus presidendile on olnud arvamusküsitluste järgi selge. Umbes kaheksa peruulast kümnest pooldab tema jätkamist presidendina kuni mandaadi lõpuni 2021. aasta juulis. 

Presidendi peamine rivaal Keiko Fujimori möönis avalikult, et tema võimult tagandamiseks «pole piisavalt elemente». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles