Daalder: 2014. ei pruugi tähendada USA vägede lõplikku lahkumist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Afganistanis.
Briti sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Me ei ole kunagi öelnud, et lahinguüksused lahkuvad Afganistanist 2014. aasta lõpuks ja pärast seda enam seal vägesid pole, ütles Ivo Daalder, USA suursaadik NATO juures, eile Balti ajakirjanikele antud videopressikonverentsil.


Afganistani nimetas Daalder ka mai lõpus Chicagos peetava NATO tippkohtumise teemadest esimesena. Tema sõnul loodetakse küll anda 2014. aastaks julgeolekuvastutus Afganistani enda relvajõudude hoolde, kuid see ei tähenda vähemalt ameeriklastele täielikku lahkumist. «Me mitte ei lõpeta 2014. aastal oma suhet Afganistaniga, vaid laiendame seda järgmiseks kümnendiks ja edasi,» sõnas ta.

«Kuidas need väed sinna jäetakse, millises positsioonis, on midagi, mille üle peame läbi rääkima nii Afganistani kui NATO partneritega,» lisas Daalder. «Meile meeldiks, kui Afganistani ei jääks pikemaks perspektiiviks mitte ainult USA, vaid ka NATO.»

Kommenteerides möödunud nädalal avalikuks saanud videot tapetud afgaanidele urineerivaist merejalaväelastest, märkis Daalder, et viibis ise just skandaali puhkemise ajal Afganistanis. «Minu arvates oli reaktsioon Afganistanis samasugune nagu igal pool mujal,» sõnas ta. «See oli otse öeldes ebainimlik ja täiesti vastuvõetamatu tegu.»

Suursaadiku sõnul on afgaanide reaktsioon juhtunule olnud siiani suhteliselt rahulik, samuti pole tal andmeid kasvanud ohust koalitsioonivägedele. Ta oletas, et olukorra rahustamisele aitas kõvasti kaasa USA kiire reaktsioon, sealhulgas kaitseminister Leon Panetta telefonikõne president Hamid Karzaile, kus ta kinnitas oma hukkamõistu ja lubas, et juhtunut uuritakse.

Eile nõudis Afganistani valitsus aga kiiret reaktsiooni hoopis Londonilt. Nimelt ilmus avalikkuse ette info, et kaks Briti sõdurit on vahistatud kahtlustatuna kahe kohaliku lapse seksuaalses kuritarvitamises ja selle filmimises Afganistanis teenimise ajal.

Ohvriteks olid üks poiss ja üks tüdruk, mõlemad umbes kümneaastased. Afganistani valitsuse avalduse järgi õhutasid britid lapsi teineteist läbi riiete katsuma.

«Afganistani valitsus tunneb ääretut vastikust viimasel ajal seoses võõrsõduritega esile kerkinud seotud amoraalsete juhtumite pärast,» teatas Karzai kantselei. «Sellised intsidendid õõnestavad selgelt avalikkuse usaldust ja afgaani rahva koostööd välisvägedega.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles