Tulekul on erakordne puhkpilliorkestri kontsert

Kultuuritoimetus
Copy
VaskID proovis, fotol dirigent Hando Põldmäe ja helilooja Andrea Sordano.
VaskID proovis, fotol dirigent Hando Põldmäe ja helilooja Andrea Sordano. Foto: Foto ERAKOGU

Neljapäeval, 15. oktoobril jõuab lõpule puhkpilliorkestri muusika arendusprojekt "Tärkav.VaskID", mille raames toimub kaheksa esmaettekannet, välja kuulutatakse preemiad. Kontsert toimub EMTA saalis. 

Puhkpilliorkestri muusika on Eestis umbes 200-aastase ajalooga. Valdkond on saanud laulupeo toel palju hoogu, hetkel tegutseb Eestis umbes sadakond kollektiivi. Neljapäeval, 15. oktoobril saab valdkond Eesti mõistes väga olulise tõuke - kõlab 8 esmaettekannet sümfoonilisele puhkpilliorkestrile, kellele siinmail eriti uut muusikat ei kirjutata.

Esmaettekandes kõlavad järgmised teosed:

Paul DANIEL „Ümberpöördumatu“

Tõnis LEEMETS „Noodilood“

Hanna Kata NORMA „Marss“

Marcelo POLITANO „Atlantic Wandering“

Andrea SORDANO „Śūnyatā“

Eino TAMBERG „Concertino trompetile ja puhkpillidele op 129“ (Eesti esmaettekanne), solist Indrek Vau

Davide UMBRELLO „Valged ööd“

Pärt UUSBERG „Süit vanadest tantsudest“

Kontserdil esineb Politsei- ja Piirivalveorkester, solist Indrek Vau (trompet), dirigent Hando Põldmäe.  

Et tegemist on valdkondlikus mõttes erakordse ettevõtmisega, siis maastiku esile tõstmiseks ja avamiseks on kontserdi eel ja vaheajal võimalik tutvuda nii kõigi kontserdil kõlavate kui ka Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi välja pandud ajalooliste partituuride/käsikirjadega. Valitakse publiku lemmik, kontserdi lõpus kuulutatakse välja ka rahaline autoripreemia, mille annab üle Eino Tambergi lesk Maire Tamberg. Õhtu kulgu juhivad helilooja Liisa Hirsch ja trombonist Johannes Kiik.

"Tärkav.VaskID" kontserdil on kokku saanud kaks projekti: üheltpoolt EMTA kompositsioonitudengite projekt ühele kutselisele koosseisule uudisloomingu kirjutamiseks ning teisalt Puhkpillimuusika Koja algatatud valdkondlik arendusprogramm, mis on inspireeritud 2016.-2017. aastal toimunud tärkava koorihelilooja programmist "Sahtlist saali". 

Kontserti korraldavad Puhkpillimuusika Koda, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia vabaloomingu osakond ning Politsei- ja Piirivalveorkester.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles